Biokon apinoista (kuvassa Biokon drilli) otettujen näytteiden geneettinen analyysi viittaa siihen, että SI-virus on vähintään 32000-75000 vuotta vanha.
Biokon apinoista (kuvassa Biokon drilli) otettujen näytteiden geneettinen analyysi viittaa siihen, että SI-virus on vähintään 32000-75000 vuotta vanha.

Aidsin aiheuttaja sai alkunsa tuhansia vuosia oletettua aiemmin.

Apinoiden SI-virus, josta HI-viruksen oletetaan kehittyneen, sai alkunsa tuhansia vuosia luultua aiemmin, esittävät yhdysvaltalaistutkijat.

Toisin kuin ihmisten hiv, apinoiden siv ei useinkaan aiheuta aidsia kantajassaan. "Jos sivin muuntuminen ei-tappavaksi on vienyt monta tuhatta vuotta, on todennäköistä, ettei hivikään muutu vaarattomaksi lähitulevaisuudessa", tutkimusta johtanut virologi Preston Marx Tulanen yliopistosta arvioi. 

Marx kollegoineen selvitti SI-viruksen ikää afrikkalaisen Bioko-saaren apinoista. Ne ovat olleet eristyksissä siitä lähtien, kun Bioko kuroutui irti mantereesta viime jääkauden jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat löysivät neljä siv-muotoa, jotka olivat geneettisesti erilaisia kuin mantereelta löytyneet. Tietokonemallinnus paljasti, että niiden mutaatiotahti oli yllättäen hyvin hidas:  tulosten perusteella niiden muuntuminen nykyiselleen on vienyt 32000-75000 vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Ajoitus antaa minimi-iän siville, mutta todennäköisesti se on vieläkin vanhempi", Marx sanoo. Aiemmin se on arvioitu vain muutaman sadan vuoden ikäiseksi.

Tutkijoiden mukaan tulos herättää kysymyksen hivin alkuperästä. Jos ihmiset ovat altistuneet siviä kantaville apinoille vuosituhansia, miksi hiv-epidemia puhkesi vasta 1900-luvulla?

"Jokin muutti tämän suhteellisen harmittoman apinaviruksen sellaiseksi, että se kykeni aiheuttamaan epidemian. Emme tosin tiedä, mikä se oli", Marx sanoo.

Tutkimuksen julkaisi Science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla