Kartta kuvaa hiv-infektion yleisyyttä aikuisväestössä vuonna 2007. Pandemian alkulähteillä Kongon demokraattisessa tasavallassa virusta kantaa prosentista viiteen väestöstä. Kuva: WHO.
Kartta kuvaa hiv-infektion yleisyyttä aikuisväestössä vuonna 2007. Pandemian alkulähteillä Kongon demokraattisessa tasavallassa virusta kantaa prosentista viiteen väestöstä. Kuva: WHO.

Rautatien ja satamien kehitys muutti seksuaalikäyttäytymistä ja joudutti viruksen leviämistä.

Kansainvälinen tutkimusryhmä on ensimmäistä kertaa analysoinut hi-viruksen yleisimmän alatyypin koko geneettisen historian selvittääkseen, mistä pandemia sai alkunsa. Science-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että pandemia alkoi hyvin suurella varmuudella nykyisen Kongon demokraattisen tasavallan alueella 1920-luvulla.

Hi-virusta on useaa eri alatyyppiä, jotka eroavat toisistaan esimerkiksi sen suhteen, miten helposti ne tarttuvat ja miten ärhäkästi tauti etenee. Maailmanlaajuisesti yleisin alatyyppi hiv1 M, joka on aiheuttanut jo 75 miljoonaa tartuntaa. Tutkimuksessa jäljitettiin juuri tämän virustyypin vaiheita.

Hiv on tarttunut kädellisestä ihmiseen ainakin 13 kertaa historian aikana, mutta Oxfordin yliopiston professori Oliver Pybus kumppaneineen tuli tutkimuksessa siihen johtopäätökseen, että pandemiaksi yltynyt tartunta sai alkunsa nykyisen Kongon demokraattisen tasavallan pääkaupungista Kinshasasta. Tartunta ajoittuu hyvin todennäköisesti 1920-luvun alkuun, jolloin kaupungissa hetkellisesti vallitsi viruksen leviämiselle otolliset olosuhteet.

Kinshasa oli 1900-luvun alkupuolella Keski-Afrikan liikenteen ja kaupan solmukohta, jonka kautta kuljetettiin muun muassa norsunluuta ja riistaa. Alue kuului Belgian siirtomaihin, ja sen rautatieyhteyksiä ja satamaa kehitettiin tarmokkaasti. Rakennustöiden perässä kaupunkiin pakkautui paljon miehiä, jolloin seksuaalikäyttäytymistä ohjanneet perinteet murtuivat ja irtosuhteet lisääntyivät. Kaupungin seksityöläisten asiakasmäärät kasvoivat samaan aikaan, kun heidän käyttämillään terveysasemilla injektioruiskujen desinfiointi laiminlyötiin. Parantuneet juna- ja laivayhteydet mahdollistivat viruksen leviämisen maaseudulle, muihin kaupunkeihin ja toisiin maihin.

Nyt saatu tieto hiv-pandemian alkuperästä ja leviämisestä auttaa mahdollisesti ennakoimaan veren kautta tarttuvien virusepidemioiden kulkua tulevaisuudessa.