Hoikilla on hoikistavia bakteereja mahassa.
Hoikilla on hoikistavia bakteereja mahassa.

Suoliston mikrobeilla voisi kenties poistaa ylipainoa.

Ihminen lihoo tai laihtuu sen mukaan, millaisia bakteereja hänen suolistossaan elelee, vihjaa Sciencessa julkaistu tutkimus.

Mikrobien osuutta lihomiseen tutkijat testasivat hiirillä, joilta oli poistettu oma bakteeristo. Osa hiiristä sai tilalle suolistobakteerit hoikalta ihmiseltä, osa taas lihavalta. Tuloksena oli, että jälkimmäiset pulskistuivat enemmän kuin edelliset.

Tukevien ihmisten bakteereilla ryyditetyiltä hiiriltä löytyi myös merkkejä lihavuuteen liittyvistä aineenvaihdunnallisista muutoksista. Niiden elimistö tuotti esimerkiksi enemmän sellaisia aminohappotyyppejä, joita tavataan suurina määrinä ylipainoisilta ja insuliiniresistenteiltä ihmisiltä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun kaikki hiiret pistettiin asumaan yhdessä, lihavuusryhmän hiirten suoliston bakteerikanta muuttui. Ne saivat hoikilta bakteereja ja laihtuivat. Myös niiden aineenvaihdunta muuttui samanlaiseksi kuin hoikilla. Sen sijaan hoikilta ihmisiltä bakteerinsa saaneisiin hiiriin muutto yhteiseen asumukseen ei vaikuttanut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laskentakaavoja käyttäen tutkijat päättelivät, että tietyt Bacteroidetes-ryhmän bakteerit saattoivat päästä lihavuusryhmän hiirten suolistoon ja löytää sieltä elintilan.

Muutoksiin oli kuitenkin osuutensa ruokavaliolla. Kun nimittäin hiiret nauttivat amerikkalaisen normiaterian mukaisesti niukasti kuitua ja runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävää ravintoa, hiiriin ei vaikuttanut toistensa suolistobakteeristo suuntaan tai toiseen.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla