Hurrikaanitulvien johdosta Yhdysvalloissa on saatu paljon kokemusta homeongelmista. Kuva: Andrea Booher, FEMA Photo Library, Wikimedia Commons
Hurrikaanitulvien johdosta Yhdysvalloissa on saatu paljon kokemusta homeongelmista. Kuva: Andrea Booher, FEMA Photo Library, Wikimedia Commons

Homemyrkyllä ehkä yhteys Parkinsonin tautiin.

Hometalo aiheuttaa tavallisimmin silmä- ja hengitystieoireita. Jotkut homeille altistuneet ovat kärsineet myös hermosto-oireista, mutta homeiden yhteydestä neurologisiin sairauksiin ei ole ollut tutkimusnäyttöä. Nyt yhdysvaltalaiset tutkijat kertovat, että haihtuva homemyrkky oktenoli kiusaa hermovälittäjäaine dopamiinin geenejä ja ainakin banaanikärpäsissä aiheuttaa Parkinsonin taudin kaltaisia oireita. Tutkimuksen julkaisi Pnas, ja asiasta kertoi myös New Jerseyn Rutgers-yliopiston tiedote.

Arati Inamdar Rutgersin ympäristö- ja biotieteiden osastosta työtovereineen huomasi, että homeiden erittämä oktenoli iskee banaanikärpäsessä kahteen geeniin, joita kumpaakin tarvitaan hermovälittäjäaine dopamiinin normaaliin toimintaan. Myrkytyksen seurauksena hermotoiminta häiriintyy.

Inamdar arvelee oktenolin voivan selittää sen, miksi vesi- ja homevauriotalojen ihmisillä on viimeaikaisissa epidemiologisissa tutkimuksissa havaittu neuropsykologisia ongelmia ja liikuntavaikeuksia. Hän uskoo oktenolin saattavan selittää myös joidenkin tutkimusten havainnon, jonka mukaan Parkinsonin tauti olisi yleistymässä maaseutuoloissa. Tähän asti syyksi on arveltu tuholaismyrkkyjä.

Homeongelmista lisää:
Hometalossa riehuvat mikrobijengit
Homeista viis, ongelmatalossa sairastuttaa toksiini