Homo erectusta eli pystyihmistä on pidetty esi-isänä, joka erotti ihmisen suvun apinamaisuuksista. Kalifornian Santa Cruzin yliopiston ja Leipzigin Max Planck -instituutin antropologit horjuttavat tätä käsitystä. He ovat vertailleet pystyihmisen ja nyk...

Homo erectusta eli pystyihmistä on pidetty esi-isänä, joka erotti ihmisen suvun apinamaisuuksista. Kalifornian Santa Cruzin yliopiston ja Leipzigin Max Planck -instituutin antropologit horjuttavat tätä käsitystä. He ovat vertailleet pystyihmisen ja nykyisten luonnonvaraisten simpanssien kasvuvauhtia ja havainneet yllättäen yhtäläisyyksiä.

Fossiileista tiedetään, että pystyihminen sai ensimmäiset poskihampaansa noin neljän vuoden iässä. Niin saavat myös simpanssit. Toiset poskihampaat ilmaantuivat pystyihmiselle 8-vuotiaana. Niin ilmaantuvat myös simpansseille. Hammasrivi on täysin kehittynyt 12–13 vuoden iässä.

Santa Cruzin tutkimustiedotteen mukaan simpanssin ja pystyihmisen yhtäläisyydet vihjaavat, ettei Homo erectus ollutkaan niin tärkeä välivaihe kuin on luultu. Kehityslinjaa nykyihmiseen on mietittävä uudelleen.

Tutkijoilla on selitys Homo erectuksen yliarvostukseen. Tähän asti pystyihmistä on verrattu eläintarhoissa eläviin simpansseihin. Niiden kehitystahti on kuitenkin erilainen kuin luonnonvaraisten. Niille poskihampaat puhkeavat kolmevuotiaana ja lopullisesti kalusto valmistuu jo noin 10-vuotiaana.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla