Nyt löytynyt H. erectuksen kallo (päällä) on huomattavasti aiemmin löydettyä (alla) pienempi. Kuva: <span class="photographer">National Museums of Kenya/F. Spoor and J. Reader.
</span>
Nyt löytynyt H. erectuksen kallo (päällä) on huomattavasti aiemmin löydettyä (alla) pienempi. Kuva: National Museums of Kenya/F. Spoor and J. Reader.

Pystyihminen ja käteväihminen elivätkin rinnakkain.

Kaksi Keniasta löytynyttä fossiilia ovat panneet käsityksen hominidien evoluutiosta uusiksi. Ne osoittavat, että käteväihminen (Homo habilis) ja pystyihminen (Homo erectus) elivät rinnakkain Itä-Afrikassa lähes 500 000 vuoden ajan - eivätkä peräjälkeen, kuten tähän asti on luultu.

Fossiilit löytyivät Turkanajärven ympäristöstä, josta niitä on kaivettu esiin aiemminkin. Käteväihmiselle kuuluva fossiili käsittää vain yläleuan kappaleen, ja se on myöhäisin tunnettu löytö tästä lajista. Analyysi osoitti sen iäksi 1,44 miljoonaa vuotta.

Pystyihmisestä sen sijaan löytyi hyvin säilynyt, 1,55 miljoonaa vuotta vanha kallo, joka on kooltaan lähempänä käteväihmistä kuin pystyihmistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suuremman ja rotevamman pystyihmisen on ajateltu kehittyneen alkeellisemmasta käteväihmisestä. Nyt löydetyt fossiilit kuitenkin osoittavat, että ne elivät samaan aikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Molemmat lajit luultavasti kehittyivätkin yhteisestä kantamuodosta noin 2-3 miljoonaa vuotta sitten. Tuolta ajalta tunnetaan vain äärimmäisen vähän hominidien fossiililöytöjä.

Fossiilien löytäjän, professori Fred Spoorin mukaan pitkä rinnakkaiselo viittaa siihen, että kummallakin lajilla oli oma ekologinen lokeronsa, eivätkä ne joutuneet kilpailemaan toisiaan vastaan.

Tutkimuksen julkaisi Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen alla