Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

He ovat luontaisia lastenhoitajia.

Kysymys homoseksuaalisuuden biologisesta perustasta on askarruttanut luonnontieteilijöitä pitkään, sillä homoseksuaalisuus on yleinen ilmiö. Eläimet harrastavat homoseksiä. Luolamaalausten perusteella esihistorialliset ihmiset harrastivat sitä. Sitä tavataan useimmissa kulttuureissa, eikä se katoa edes kuolemanrangaistuksen uhalla.

Tästä nousee esiin kysymys: jos taipumus on biologinen, miten se on voinut säilyä evoluutiossa? Jos homoseksuaalisuus vähentää lisääntymismenestystä, sen pitäisi automaattisesti jäädä lisääntymistä edistävän heteroseksuaalisuuden jalkoihin.

Kanadalaisen Lethbridgen yliopiston tutkija Paul Vasey ja hänen kollegansa löysivät uuden näkökulman homoseksuaalisuuteen perehtymällä Lähi-idän ja Tyynenmeren kulttuureissa tavattaviin kolmansiin sukupuoliin. Niitä edustavat esimerkiksi Omanin xanithit ja Samoan fa’afafinet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Fa’afafinet suhtautuvat sukulaislapsiinsa selvästi pyyteettömämmin kuin keskivertosamoalaiset. He ovat sukunsa hyväntekijöitä, jotka tukevat sisarustensa lapsia. He istuvat lapsenvahtina, he vihkivät lapset kulttuuriin, ja he maksavat lasten terveydenhoitoa ja koulutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Fa’afafinien avun ansiosta heidän sisaruksensa voivat saada enemmän lapsia. Toiseksi fa’afafinesuvut ovat jo alun pitäen tavallista hedelmällisempiä. Tämä on kiintoisalla tavalla linjassa vanhan teorian kanssa, jonka mukaan geenit, jotka miehissä aiheuttaisivat homoutta, lisäisivät naisissa hedelmällisyyttä.

Paul Vasey uskoo, että homoseksuaalisuus juontuu fa’afafinien kaltaisista kolmansista sukupuolista. Ihmiskunnan evoluutiossa ne ovat todennäköisesti olleet yleisiä, vaikka niitä nyt tavataan vain yksittäisinä ryhminä.

Jos Vasey kollegoineen on edes puolittain oikeassa, havainnot asettavat kysymyksen homoseksuaalien adoptio-oikeudesta uuteen valoon. Näyttää siltä, ettei maailmassa ole mitään niin luonnollista kuin homopari, joka haluaa hoitaa lasta. Sitä virkaa he ehkä tähän maailmaan alun perin kehittyivät toimittamaan.

Lue lisää

Heinäkuun 2015 Tiede-lehdessä on tästä aiheesta tiedetoimittaja Jani Kaaron pitkä artikkeli. Jos haluat lukea sen, käy ostamassa painettu lehti tai iPad-digilehti.

Jos olet tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta linkistä.

Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1490

Lainaus:
Homoseksuaalit syntyivät hyväntekijöiksi.

Täysin epätieteellinen yleistys. Homoseksuaaleissa on eroja aivan kuten ihmisissä yleensäkin. On täysin tietämätöntä, typerää ja sivistymätöntä kuvitella jokin homoseksuaalin stereotypia, kuten jutun yliällömakeassa kuvituskuvassa, ja tunkea heidät kaikki samaan muottiin. Miettikää miten kuva toimisi esim. Tom of Finland -tyyppisin mieshahmoin.

 
Kuva: Päiväkodin uudet tädit?

Juttu sopisi paremmin johonkin propagandalehteen tai kevyempään viihdelukemistoon (Demi, Cosmo, Seiska, Me Naiset, Tex Willer) kuin Tiede-lehteen. Mutta kai sitä nykyisessä kilpailutilantessa joutuu julkaisemaan vähän kaikkea.

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti, Iina Viinatossu).

  • ylös 10
  • alas 1
Vierailija
Vomies
Tannu Hanskanen
Vomies

Lukematta artikkelia, niin omia huomioita. Minä selvästi näen miehen olemuksesta, onko hän homoseksuaali. Minusta tallainen henkilö on biogisesti homoseksuaali. Sitten mielestäni, kun elämä on kovaa, niin tästä paineesta johtuen joku voi "kääntyä" homoseksuaalisuuteen. Perhe.

Luulet siis näkeväsi. Eihän seksuaalista suuntautumista nyt päällepäin näe.

Kyllä minä näen. Aivan kuin se olisi heidän aivoissaan luonnostaan biologisesti.

 

Kyllä homous usein näkyy ja sen vaistoaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla