Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Ruotsalaisväitöksen mukaan bulimia on usein pikemmin hormonijärjestelmän kuin mielenterveyden häiriö.

Bulimia nervosa -syömishäiriötä pidetään psyyken ongelmana, jota hoidetaan terapialla ja masennuslääkkeillä. Tuoreen ruotsalaisväitöksen mukaan ahmimiskohtaukset voivat aiheutua myös hormonien epätasapainosta, ja syömisongelma voi parantua aivan tavallisilla ehkäisypillereillä.

"Kolmasosalta tutkimistamme 77 bulimikosta löytyi aineenvaihdunnallinen häiriö, joka voi selittää syömishäiriön", kertaa Sabine Naessén Karoliinisesta instituutista väitöksensä tuloksia.

Bulimikkojen testosteronipitoisuus paljastui korkeammaksi ja estrogeenipitoisuus matalammaksi kuin verrokkien. Naessénin mukaan testosteroni osallistuu ruokahalun säätelyyn, joten sen suuri määrä saattaa lisätä nälän tunnetta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Bulimikkojen hormonitasapainoa korjattiin estrogeenia sisältävillä ehkäisypillereillä. Kolmen kuukauden kuurin aikana joka toisen bulimikon rasvan- ja sokerinhimo hellitti. Kolme potilasta parani hoidon ansiosta syömishäiriöstään kokonaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"E-pillerien vaikutus osoittautui niin vahvaksi, että hormonihoito voi olla käypä vaihtoehto kognitiiviselle terapialle", Naessén puntaroi.

Väitökseen voi tutustua täällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla