Lontoolainen salkunhoitaja puntaroi markkinoita. Kuva: Joe Herbert.
Lontoolainen salkunhoitaja puntaroi markkinoita. Kuva: Joe Herbert.

Brittitutkimuksen mukaan testosteroni voi siivittää menestystä rahamarkkinoilla.

Mikäli salkunhoitajan elimistössä pörrää aamulla reilusti testosteronia, hänen voitto-osuutensa on päivän päätteeksi todennäköisesti tavallista muhkeampi, paljastaa brittitutkimus.

Asiaa selvittivät John Coates ja Hoe Herbert Cambridgen yliopistosta, jotka tarkkailivat testosteronin ja kortisolin pitoisuutta 17 lontoolaisen miessalkunhoitajan elimistössä kahdeksan työpäivän aikana. Testosteronin uskotaan vahvistavan itsevarmuutta ja riskinottoa, kun taas kortisolin tiedetään kehottavan aivoja varovaisuuteen.

Kaksikko mittasi koehenkilöiden sylkinäytteet ennen ja jälkeen työpäivän, ja vertasi tuloksia pärjäämiseen kaupanteossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Analyysi osoitti, että testosteroni siivitti taloudellisia voittoja. Poikkeuksellinen hyvään päivätuottoon ylsivät ne, joiden testosteronitaso oli korkea heti aamulla. Kortisolipitoisuus taas seurasi markkinoiden heilahteluja, muttei kuitenkaan selittänyt suuria tappioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koska testosteroni ja kortisoli vaikuttavat mielialaan ja päätöksentekoon, ne saattavat tutkijakaksikon mukaan jopa yhdistyä pörssikuplien ja –romahdusten syntyyn.

Tutkimuksen julkaisi PNAS .

Sisältö jatkuu mainoksen alla