Vuoden 2003 kesä oli keskilämpötilaltaan kuumin miesmuistiin. Itseasiassa samanlaista helleaaltoa ei ole Euroopassa koettu sitten 1500-luvun, raportoi

Vuoden 2003 kesä oli keskilämpötilaltaan kuumin miesmuistiin. Itseasiassa samanlaista helleaaltoa ei ole Euroopassa koettu sitten 1500-luvun, raportoi Nature.

Brittitutkijoiden mukaan sattumalla saattoi olla sormensa pelissä, mutta päävastuun kantaa ihminen. Ilmastomallien perusteella ihmisvaikutus on vähintään kaksinkertaistanut ja jopa nelinkertaistanut hellekesien todennäköisyyden. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun äärimmäinen luonnonilmiö on onnistuttu kytkemään selvästi ihmisen toimintaan.

Mallinnuksessa huomioitiin erilaiset luonnonilmiöt ja ihmisvaikutus, kuten hiilidioksidikuormituksen lisääntyminen 150 viime vuoden ajalta. Brittien mukaan hellekesien keskilämpötilat eivät selity pelkällä sattumalla tai luonnonilmiöillä. Jos kasvihuonekaasupäästöt pysyvät nykytasolla, hikisiä kesiä on jatkossa luvassa ainakin kaksi kertaa niin usein kuin tähän mennessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla