Sekunnin miljardisosan virhe kymmenessä vuodessa on luvassa uudella atomikellolla, joka perustuu elohopean isotooppiin Hg-199, BBC:n verkkouutiset kerto...

Sekunnin miljardisosan virhe kymmenessä vuodessa on luvassa uudella atomikellolla, joka perustuu elohopean isotooppiin Hg-199, BBC:n verkkouutiset kertoo. Kellon prototyyppi on valmistettu Yhdysvaltain mittaustekniikan tutkimuskeskuksessa NIST:ssä.

Nykyiset atomikellot perustuvat cesiumin atomeihin, joiden värähtelyä mitataan mikroaalloilla. Värähtely on samantapainen ajan kulusta kertova tahdistin kuin vanhan kaappikellon heiluri.

Elohopealla värähtelyn taajuus on tuhat kertaa nopeampaa, mikä mahdollistaa tuhatkertaisen parannuksen tarkkuuteen. Värähtelyjä on miljoona miljardia sekunnissa. Ne pitävät tahdissa pulssilaserin, joka on viritetty elohopean värähtelystä sen verran sivuun, että tuloksena on nykymenetelmin helposti mitattava yhden megahertsin mikroaaltotaajuus.

Saksalais-amerikkalaisena yhteistyönä tehty kelloraportti on julkaistu juuri ilmestyneessä yhdysvaltalaisessa Science -lehdessä.Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla