Gravitaatioaaltoja olisi tutkijan mukaan havaittu Yhdysvalloissa valtavissa Ligo-koelaitteissa. Kuva: <span class="photographer">Nasa</span>
Gravitaatioaaltoja olisi tutkijan mukaan havaittu Yhdysvalloissa valtavissa Ligo-koelaitteissa. Kuva: Nasa

Einsteinin ennustamat gravitaatioaallot kertovat jättimäisistä universumin kudelmaa repivistä tapahtumista.

Jos maailmankaikkeuden läpi väreileviä painovoima-aaltoja havaitaan, se merkitsee mystisten aaltojen varmistajalle fysiikan Nobelin palkintoa. Siksi maailmalla valpastuttiin, kun tunnettu yhdysvaltalainen fyysikko ja kosmologi Lawrence Krauss twiittasi painovoima-aaltoja havaitun. Asiasta kertoivat muun muassa uutispalvelu Science Alert ja useat viestimet.

Gravitaatioaaltoja olisi Kraussin mukaan havaittu Yhdysvalloissa valtavissa Ligo-koelaitteissa. Niiden kilometrien mittaiset laserit mittailevat universumin vääristymistä painovoima-aaltojen pyyhkäistessä ohi. Päivitetyt laitteet alkoivat Naturen mukaan toimia aikaisempaa herkemmin juuri syyskuussa.

Krauss intoili Ligon huhutuista havainnoista jo syyskuussa. Myös siitä kertoi syksyllä esimerkiksi Nature.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Aikaisempi huhuni Ligosta on vahvistettu riippumattomista lähteistä. Pysykää kuulolla! Painovoima-aaltoja on ehkä havaittu. Jännittävää”, Krauss tviittasi tällä kerralla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ligon tutkijat jäähdyttelivät kuumaa uutista saman tien ja totesivat, että he ensin analysoivat keräämiään tietoja ja julkaisevat sitten tutkimuksensa.

Ligo-havaintolaitteita on Yhdysvalloissa kaksi. Toinen on Hanfordissa Washingtonissa ja toinen tuhansien kilometrien päässä Livingstonessa Louisianassa. Laitteet ovat valtavia, kilometrien mittaisia, mutta ne mittaavat atomia pienempiä muutoksia.

L-kirjaimen muotoiset laitteet mittaavat tavallaan, pitenevätkö vain lyhenevätkö ällän sakarat toisiinsa nähden, kun painovoima-aalto pyyhkäisee ohi. Äärimmäisen pienen muutoksen mittaa ällän sisällä kulkeva laser.

Painovoima-aallot ennusti sata vuotta sitten Albert Einstein. Niiden olemassaolo on keskeisiä yleisen suhteellisuusteorian ennustuksia, ja niiden havaitseminen olisi helposti nobelin arvoinen löytö.

Tähtien räjähdykset ja muut universumin kudelmaa repivät valtavat tapahtumat aiheuttavat gravitaatioaaltoja. Aallot leviävät maailmankaikkeudessa vähän kuin aallot lammikossa, johon on heitetty iso kivi. Painovoima-aaltoja syntyi myös 13,8 miljardia vuotta sitten kaiken alussa.

Kukaan ei ole vielä virallisesti havainnut painovoima-aaltoja, lupaavista huhuista huolimatta.

Painovoima-aaltojen havaitseminen on äärimmäisen vaikeaa. Havaintolaitteen pitäisi havaita muutos, joka on pienempi kuin atomin ytimessä olevan protonin läpimitta.

Maaperä värähtelee eri syistä muutenkin. Pelkästään kuorma-auto voi häiritä laitetta enemmän kuin gravitaatioaalto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla