Riski saada hullun lehmän taudin ihmismuunnos Suomessa myytävästä lääkkeestä on teoreettinen, arvioi johtava erikoistutkija Jussi Holmalahti Lääkelaitoksen Tabu-lehdessä. Taudin leviämisestä lääkkeiden ...

Riski saada hullun lehmän taudin ihmismuunnos Suomessa myytävästä lääkkeestä on teoreettinen, arvioi johtava erikoistutkija Jussi Holmalahti Lääkelaitoksen Tabu-lehdessä. Taudin leviämisestä lääkkeiden tai kosmetiikan välityksellä ei ole minkäänlaista näyttöä.

Apteekkien myymissä valmisteissa käytetään nauta- ja lammasperäisiä lääkeaineita, apuaineita ja materiaaleja. Arvioiden mukaan 80 prosenttia niistä sisältää jotain eläinperäistä ainetta.

Alun perin hullun lehmän tauti (BSE) levisi eläimestä toiseen liha-luujauhosta, joka sisälsi sairaan naudan hermokudosta. Epidemia oli huipussaan 1990-95, jolloin kymmeniä tuhansia brittinautoja sairastui joka vuosi.

Taudin on myöhemmin epäilty siirtyneen myös ihmisiin sairaasta naudasta valmistetun ravinnon kautta. Tapauksia on todettu noin sata lähinnä Britanniassa. Pitävä näyttö verensiirrosta sairauden välittäjä puuttuu. Riski saada tauti ravinnon myötä on Suomen oloissa on käytännössä olematon.

Hullun lehmän taudin leviämistä voit seurata täältä .