Uusi ranskalaistutkimus ei anna tukea viime viikolla Yhdysvalloissa julkistetulle havainnolle, jonka mukaan BSE:tä eli hullun lehmän tautia aiheuttavia prioneita voisi muodostua myös lihaksissa. Ranskalaistutkimuksesta kerrotaan New Scientistin

Uusi ranskalaistutkimus ei anna tukea viime viikolla Yhdysvalloissa julkistetulle havainnolle, jonka mukaan BSE:tä eli hullun lehmän tautia aiheuttavia prioneita voisi muodostua myös lihaksissa. Ranskalaistutkimuksesta kerrotaan New Scientistin verkkouutisessa.

Prioineista nobelilla palkittu yhdysvaltalainen Stanley Prusiner kertoi maaliskuun PNAS-lehdessä tutkimuksistaan, joissa hiirille muodostui laboratorio-olosuhteissa korkeita prionimääriä sekä lihaksiin että keskushermostoon ja imusolmukkeisiin. Ranskalaiset eivät löytäneet BSE-prioneita hullun lehmän tautia sairastavan naudan lihaksistosta. Niitä ei myöskään havaittu BSE:tä tai sitä läheisesti muistuttavaa scrapieta sairastavien lampaiden, vuohien tai hiirien lihaksista. Tiedemiehet tutkivat lihas-, hermo- ja imukudosnäytteitä kaikkiaan yhdeksästä sairaasta eläimestä.

Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että yksi gramma sairaan naudan aivokudosta riittää tartuttamaan lajitoverin – annos ei siis koske ihmistä. Riskikudoksia ovat aivot, selkäydin, silmät ja imukudokset, kuten kateenkokrva. Maito on hyvin vähän tai ei lainkaan infektoivaa. Ihmisen lopullista sairastumisriskiä on hankala arvioida, koska ei tiedetä tarttuttavaa annosta eikä taudille altistuneiden todellista lukumäärää eikä itämisaikaa.

Prionit ponnahtivat julkisuuteen 1996, kun niiden aiheuttaman BSE:n arveltiin siirtyvän ihmiseen ja aiheuttavan Creutzfeldin-Jakobin tautina tunnetun aivojen rappeutumissairauden. Stanley Prusiner osoitti ensimmäisenä, että myös prionit voivat aiheuttaa tarttuvia tauteja. Ennen Prusinerin tutkimustuloksia taudinlevittäjiksi laskettiin lähinnä bakteerit, virukset ja loiseläimet. Ihmisen elimistö tuottaa normaalisti prioni-proteiinia. Sitä syntyy erityisesti hermosoluissa, ja sillä arvellaan olevan tärkeä rooli solujen välisessä viestiliikenteessä. Jostain syystä prionin toiminta suistuu raiteltaan, eikä elimistö pysty enää hajottamaan sitä. Aine alkaa kertyy aivoihin ja aiheuttaa sinne rakkulamaisen rappeuman.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla