Tämä vanha kunnon yskänlääke toimii. Kuva: Shutterstock
Tämä vanha kunnon yskänlääke toimii. Kuva: Shutterstock

Hunaja näyttää auttavan erityisesti yskään, tuore tutkimuskatsaus kertoo.

Moni turvautuu flunssaisena hunajaan, ja tuoreen tutkimuksen mukaan se kannattaa. Hunaja auttaa flunssan oireisiin paremmin kuin tavalliset lääkitykset, brittiläisen Oxfordin yliopiston tutkijat raportoivat.

Oxfordin yliopiston ryhmä selvitti hunajan tehoa sekä lapsilla että aikuisilla. Systemaattisen katsaukseen ja meta-analyysiin otettiin mukaan 14 tutkimusta, joissa oli aineistona yhteensä 1 761 eri-ikäistä aikuista ja lasta.

Tutkijat vertasivat hunajavalmisteita muihin tavallisiin flunssahoitoihin: antihistamiineihin, yskänlääkkeisiin ja kipulääkkeisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hunaja tehosi oireiluun muita hoitoja paremmin. Kahden tutkimuksen mukaan flunssaoireiden kesto lyheni hunajaa nauttineilla päivästä kahteen päivää. Hunaja näytti purevan yleiseen flunssaoireiluun sekä erityisesti yskään – se helpotti sekä yskänkertojen määrää että yskän voimakkuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Hunaja tepsi tavallisia hoitoja paremmin ylähengitystietulehdusten oireiden parantamisessa”, tutkijat kirjoittavat arvostetun British Medical Journalin tytärlehdessä BMJ Evidence-Based Medicinessa.

Aiheesta tarvitaan kuitenkin lisätutkimusta, he huomauttavat. Tutkimuksista vain kahdessa verrattiin hunajan tehoa lumehoitoon eli plaseboon, eikä näyttö ollut niissä vahvaa. Lumekontrolloituja tutkimuksia tarvitaan enemmän.

Mukana oli keskenään hyvin erilaisiakin tutkimuksia, joten kovin vahvoja johtopäätöksiä niistä ei voitu tehdä.

”Emme myöskään voineet suositella mitään tiettyä annosta tai tapaa hunajan nauttimiseen, koska otimme mukaan niin monia erilaisia valmisteita”, tutkimuksen pääkirjoittaja Hibatullah Abuelgasim toteaa blogikirjoituksessaan BMJ Evidence-Based Medicinen sivuilla.

Hunajalla on antimikrobisia ominaisuuksia, Abuelgasim ja hänen kollegansa kirjoittavat tutkimusartikkelinsa yhteenvedossa.

Siitä, mihin hunajan vaikutus perustuu, ei kuitenkaan ole selvää näyttöä.

”Ei tiedetä, onko se niin, että makea sinänsä hillitsee yskää vai onko juuri hunajalla vaikutusta”, sanoo infektiotautiopin professori Ville Peltola Turun yliopistosta.

Aikuisten Käypä hoito -suosituksissa todetaankin, että hunaja, eukalyptusöljy tai mikä tahansa nielua tai kurkunpäätä kosteuttava neste saattaa helpottaa erityisesti ylähengitystieinfektioihin liittyvää yskää.

Myös lasten Käypä hoito -suositusten mukaan hunaja saattaa lievittää lasten akuutin yskän oireita. Hunajaa ei kuitenkaan suositella alle yksivuotiaille siihen liittyvän botulismivaaran vuoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla