Kuva:  Harri Nurminen
Kuva: Harri Nurminen

Todisteet löytyivät ruukunpalasista.

Hunajan varhaisesta käytöstä on säilynyt tietoja luolamaalauksissa ja muinaisen Egyptin seinämaalauksissa. Arkeologien jättiurakka kuitenkin paljastaa yksityiskohtaisesti, missä ja milloin hunajaa on Euroopassa käytetty.

Lukuisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten yhteistyönä syntynyt tutkimus perustuu yli 6 000 ruukunpalasesta otettuihin näytteisiin, joista on etsitty merkkejä mehiläisvahasta. Mehiläisvaha säilyy pitkään ja on helppo tunnistaa, joten jos ruukuissa on joskus säilytetty hunajaa, on oletettavaa, että siitä on säilynyt tunnistettavia määriä mehiläisvahaa. Ruukunpalat olivat peräisin 150 arkeologiselta paikalta eri puolilta Eurooppaa.

Vanhimmat, yli 8 000 vuotta vanhat todisteet mehiläisvahasta löytyivät sieltä, mistä vanhimmat ruukunpalasetkin, Anatoliasta Turkista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Runsaiten mehiläisvahaa, eli 5,5 prosentista näytteistä, löytyi nykyisen Balkanin alueelta. Sitä oli paljon etenkin ruukunosissa, jotka olivat peräisin Kreikan mantereelta ja saaristosta, Serbiasta ja Romanian Balkanin puoleisesta osasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keski-Euroopassa vanhimmat todisteet mehiläisvahasta löytyivät nykyisen Itävallan ja Saksan alueelta yli 5 000 vuotta sitten. Nykyisen Ranskan seudulle hunajan käyttö levisi yli 3 000 vuotta sitten.

Suomea tutkimuksessa edustivat Turun yliopiston arkeologit. Tulokset kuitenkin osoittivat, että tuhansia vuosia sitten kesymehiläisen ekologinen pohjoisraja on kulkenut suunnilleen Pohjois-Tanskassa. Fennoskandiasta, Skotlannista ja Irlannista ei löytynyt merkkejä mehiläisvahasta mesoliittiseltä tai neoliittiseltä kaudelta, vaikka näiltä aikakausilta tutkittiin 1 200 ruukunpalaa.

Mielenkiintoisesti Iberian niemimaaltakaan ei löytynyt merkkejä mehiläisvahasta. Sieltä on kuitenkin tutkittu vain 130 ruukunpalaa, joten todisteita voi löytyä, jos enemmän näytteitä saadaan analysoitua.

Tutkimuksen julkaisi Nature.

Emppulina
Seuraa 
Viestejä4

Siis hienoa ... paitsi, että Afrikassa on lintulaji, joka on evoluution myötä kehittynyt sellaiseksi, että sillä on tapana johdattaa ihmisiä löytämilleen mehiläispesille, kun se hyötyy hunajankeruusta syömällä mehiläisentoukkia, joihin se ei muuten pääsisis käsiksi.

Ai niin ja ainakin simpanssit ja orangitkin syövät hunajaa ... ei siis ole ihmisapinoille mitään tavatonta, joten ehkä ihmisten hunajan hyödyntäminen on kuitenkin vanhempaa perua ja jos siitä ei ole todisteita, niin se johtuu vain siitä, että tieto menneisyydestä on aina pirstaleista ja epätäydellistä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla