Valoisa aika alkaa taas tiistaista lähtien pidentyä pohjoisella pallonpuoliskolla, sillä talvipäivän seisaus on 21.12. kello 14.42. Silloin Aurinko on Maasta katsoen eteläisimmillään eli Kauriin kääntöpiirillä, joka on 23,5 astetta päiväntasaajasta ete...

Valoisa aika alkaa taas tiistaista lähtien pidentyä pohjoisella pallonpuoliskolla, sillä talvipäivän seisaus on 21.12. kello 14.42. Silloin Aurinko on Maasta katsoen eteläisimmillään eli Kauriin kääntöpiirillä, joka on 23,5 astetta päiväntasaajasta etelään.

Sieltä Aurinko alkaa hivuttautua kohti pohjoista. Kevätpäivän tasauksena 20. maaliskuuta se on päiväntasaajan yllä ja juhannusaattona Kravun kääntöpiirillä eli 23,5 astetta päiväntasaajasta pohjoiseen.

Päivän piteneminen on aluksi verkkaista: Etelä-Suomessa valoisa aika on viikon kuluttua vain muutamia minuutteja pidempi kuin nyt. Auringon nousut ja laskut eri puolilla maailmaa saa kätevästi Matt Oltersdorfin laskurilla.

Joulukuu on vuoden pimein kuukausi, Etelä-Suomessa pimeys kestää joulukuun aikana keskimäärin 14 tuntia ja Utsjoella 16 tuntia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla