Tuen epäsuora anelu voi kääntyä itseään vastaan. Kuva: Getty Images
Tuen epäsuora anelu voi kääntyä itseään vastaan. Kuva: Getty Images

Valittamalla tai jurotuksella voi tulla torjutuksi.

Huono itsetunto johtaa ihmiset hakemaan parisuhteissaan tukea tavoilla, jotka kääntyvät heidän tarkoituksiaan vastaan, osoittaa uusi sosiaalipsykologinen tutkimus.

Ihmiset eivät hae tukea kumppaniltaan vain suoraan pyytämällä. He voivat etsiä sitä myös epäsuorasti valittamalla, jurottamalla tai tuomalla esille surullisuuttaan.

Tällainen epäsuora mielenosoittaminen ja marttyyrimäinen käytös ei kuitenkaan välttämättä tuo toivottua tulosta. Se päinvastoin ärsyttää kumppania, jolloin lohdun sanoja tai tekoja ei heru.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eniten näitä epäsuoria keinoja käyttävät parisuhteessaan ihmiset, joilla on huono itsetunto. Näin huomasivat Clackamas Community Collegen sosiaalipsykologian tutkija Brian Don ja hänen työtoverinsa, kun he tarkkailivat kaikkiaan 176 pariskunnan vuorovaikutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Epäsuorat keinot hakea tukea myös herättivät todennäköisemmin kritiikkiä, paheksuntaa tai syytöksiä kumppanilta.

Huonoa itsetuntoa potevat myös kokivat, että heidän puolisonsa huomioi heitä vähemmän silloin, kun he vastasivat torjuvasti tuen hakuun. Hyvällä itsetunnolla varustautuneet eivät sitä vastoin vastaavassa tilanteessa kokeneet näin.

”Ihmiset, joilla on huono itsetunto, tuppaavat hakemaan tukea tavoilla, jotka estävät heidän puolisoaan antamasta sitä. Se taas nakertaa tukea etsivien kumppanien kokemusta parisuhteestaan”, selittää Don tuloksia Psypost-verkkolehdessä.

Huono itsetunto saa ihmiset pelkäämään torjuntaa. Ristiriitaisesti he käyttäytyvät niin, että joutuvat pelätyn torjunnan kohteeksi ja jäävät vaille kaipaamaansa hyväksyntää.

”Tutkimus tuo ymmärrystä siihen, miksi ihmiset eivät aina onnistu saamaan tukea kumppaneiltaan”, Don kommentoi.

Ryhmän tutkimuksen julkaisi Personality and Social Psychology Bulletin.

Vierailija

Sanna ja lapset lauloivat joskus että halpaa rakkautta kai Pauli pikkuisena sai. Tunteisiinsa tulisiin tuskin koskaan vastattiin halauksin.
Kummalla niitä resursseja kyseisessä tilanteessa on enemmän?

Sisältö jatkuu mainoksen alla