Ranskalaisilla perunoilla on korkea glykeeminen indeksi. Kuva: Wikimedia Commons
Ranskalaisilla perunoilla on korkea glykeeminen indeksi. Kuva: Wikimedia Commons

Jos ei syö kuituja, riski kasvaa entisestään.

Aikuistyypin diabetes saattaa kehittyä helpommin henkilöille, joiden ruokavaliossa on paljon huonoja hiilihydraatteja ja vähän kuituja. Se selvisi suuressa, yli 160 000 ihmisen tietoihin perustuvassa tutkimuksessa, jossa analysoitiin myös useita aikaisempia tutkimuksia.

Tutkimuksiin osallistuneiden ruokavalio luokiteltiin sen glykeemisen indeksin perusteella. Indeksi kuvaa ruoan aiheuttamaa aterianjälkeistä verensokerin nousua. Nopeasti verensokeria nostavia elintarvikkeita ovat muun muassa vaalea leipä, sokerijuomat ja ranskalaiset perunat.

Ihmiset, joiden ruokavaliossa oli eniten korkean glykeemisen indeksin hiilihydraatteja, sairastuivat aikuistyypin diabetekseen kolmanneksen todennäköisemmin kuin ihmiset, joiden ruokavaliossa niitä oli vähiten. Yhteys oli vielä voimakkaampi, jos ruokavaliossa oli vähänlaisesti ravintokuituja.

Glykeemisen indeksin yhteyksiä diabetesriskiin on tutkittu runsaasti, mutta tulokset ovat olleet ristiriitaisia. Glykeemisen indeksin sijaan nyt saadut tulokset mahdollisesti selittyvätkin syötyjen hiilihydraattien ja osallistujien ruokavalion muilla ominaisuuksilla kuten lisätyn sokerin määrällä.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

jussipussi
Seuraa 
Viestejä38069
Liittynyt6.12.2009

Huonoilla hiilihydraateilla voi hankkia diabeteksen

Pullasorsa 21.05.2014 klo 11:29 Mjoo. Tietty mikrobiotaan liittyvät uudet tutkimukset ovat mielenkiintoisia. Mutta siinä pitää olla varovainen ettei kaikkea ryhdytä selittämään kulmat suoriksi vedettynä uudella rakkaalla lapsella. Pitkässä juoksussa ja pikkuhiljaa ymmärtäen. Eikä ne ole pelkästään ne mirobit vaan myös kemimalliset muutokset/reaktiot itse ruoka aineissa hapatettaessa. esimerkiksi etikkahapot on yksi joka vaikuttaa tärkkelyksen pilkkoutumiseen hidastavasti ja sitä muodostuu...
Lue kommentti
Pullasorsa
Seuraa 
Viestejä234
Liittynyt22.2.2014

Huonoilla hiilihydraateilla voi hankkia diabeteksen

Jodi 21.05.2014 klo 09:42 Insuliinisesistenssin syy on osin perinnöllinen ja osin liian kroonisen hiilihydraattikuorman aiheuttama. . . . eikä pidä unohtaa liikunnan vähyyttä, huonoa kesto/lihaskuntoa, solujen kroonista altistumista rasvahapoille ja kroonista liikalihavuutta. Yleensä nuo ilmenevät kaikki samassa paketissa. Hiilarit ovat yksi osasyy, eivät koko syy. Jodi 21.05.2014 klo 09:42 Terveen ravinto voi sisältää hetkittäin suuria HH määriä mutta sairaan ruuan koostumus ja määrä on...
Lue kommentti
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä