Kehno nukkuminen saa aivot tulkitsemaan kipua herkemmin. Kuva: Akseli Valmunen
Kehno nukkuminen saa aivot tulkitsemaan kipua herkemmin. Kuva: Akseli Valmunen

Sairaaloiden kannattaisi keskittyä potilaidensa unenlaatuun nykyistä enemmän, tutkijat sanovat.

Kivuista kärsivän on vaikea nukahtaa. Siitä voi seurata kierre, jossa univaje vain voimistaa kivun tuntemusta, osoittaa tuore yhdysvaltalainen tutkimus.

”Jos huono nukkuminen voimistaa kipuherkkyyttämme, nukkumisen pitää olla paljon keskeisemmässä roolissa erityisesti sairaaloiden vuodeosastoilla”, sanoo neurotieteen ja psykologian professori Matthew Walker Kalifornian yliopistosta.

Tutkimus hyödynsi nettikyselyä ja laboratoriokokeita. Kyselyssä 230 yhdysvaltalaista piti muutaman päivän ajan kirjaa nukkumistaan tunneista ja kipukokemuksistaan päivien aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuloksista näkyi, että pieneltäkin tuntuvat muutokset totuttussa unirytmissä liittyivät kipuherkkyyden muutoksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laboratoriokokeisiin tutkimusryhmä värväsi 25 nuorta, tervettä aikuista. Heidän aivojaan seurattiin magneettikuvauksella, kun tutkijat yrittivät samaan aikaan saada heidät tuntemaan kipua.

Kipua aiheutettiin lämmittämällä tutkittavien sääriä. Lämpötilaa nostettiin asteittain epämiellyttävän korkeaksi, jotta tutkijoille selvisi, missä asteessa kunkin koehenkilön kipukynnys ylittyy.

Tutkittavat ilmoittivat olonsa epämukavaksi keskimäärin siinä vaiheessa, kun lämpötila nousi 43,9 celsiusasteeseen.

Seuraavassa vaiheessa koehenkilöt valvoivat yön ja tulivat laboratorioon toistamaan saman testin. Nyt he reagoivat lämmöllä tuotettuun kipuun keskimäärin 41,7 celciusasteessa eli vähän aiempaa herkemmin.

Selitys herkemmälle hipiälle näkyi aivokuvissa. Muutokset väsyneiden aivojen toiminnassa selittävät sen, että fysiologiset reaktiot kipuun eivät toimineet koehenkilöillä normaalisti.

”Vamma on sama, mutta erona on se, miten ilman riittävää unta jääneet aivot arvioivat kivun”, selventää tohtoriopiskelija Adam Krause, joka oli tekemässä tutkimusta.

Valvomisen jäljiltä aistitietoa käsittelevä aivokuori toimi aiempaa aktiivisemmin.

Hiljentymisen merkkejä nähtiin sen sijaan aivojen accumbens -tumakkeessa, jonka yksi tehtävä on annostella kehon omaa kipulääkettä dopamiinia.

Valvominen vaimensi toimintaa myös aivosaaressa, joka tulkitsee kivun asiayhteyttä ja valmistelee kehoa reagoimaan siihen.

”Kyseessä on erittäin tärkeä neurologinen järjestelmä, joka arvioi ja kategorisoi kipusignaaleja ja päästää kehon omat kipulääkkeet hätiin”, Krause sanoo.

Riittävää nukkumista voisi sanoa tämän tutkimuksen perusteella luonnolliseksi kivunlievitykseksi.

”Ihmiset kärsivät kaikista kovimmista kivuista yleensä paikassa, jossa on kaikista huonoin nukkua, kuten sairaalan hälyisellä vuodeosastolla”, Krause sanoo.

Seuraavaksi professori Walker aikoo tehdä tehdä yhteistyötä sairaaloiden kanssa, jotta ne voisivat parantaa potilaiden nukkumista. Se voi hänen mukaansa jopa nopeuttaa potilaiden kotiuttamista vuodeosastolta.

Tutkimus julkaistiin Journal of Neuroscience -tiedelehdessä.

Vierailija

jussipussi kirjoitti:
Konekäännös.

"Krooninen tulehdus keski-iässä voi johtaa ajatteluun ja muistin ongelmiin myöhemmin"

https://translate.google.com/translate?sl=en&tl=fi&u=https%3A%2F%2Fmedic... .

Jospa ihan kääntäisit itse ja tarkastaisit siinä sivussa tekstin laadun ja luotettavuuden. Ei tuollaisessa silmät kiinni roiskimisessa ole järjen hiventä. Jos et ymmärrä lukemaasi, niin älä linkkaa sitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla