Kuva: Qwentl, Wikimedia Commons.
Kuva: Qwentl, Wikimedia Commons.

Unihäiriö on yhtä voimakas riskitekijä infarkteille kuin tupakointi, kertoo 14 vuotta kestänyt seurantatutkimus.

Unihäiriöt altistavat sydänkohtaukselle ja aivoinfarktille siinä missä tupakointi, huono ruokavalio ja liikunnan puute, huomattiin Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkimuksessa.

Tutkimukseen valittiin Venäjän Novosibirskissä 657 miestä, joiden unenlaatua selvitettiin tutkimuksen alkaessa kyselyllä. Kysymykset koskivat nukahtamisvaikeuksia, yöllä heräilyä, muita unenaikaisia ongelmia ja aamuväsymystä. Vastausten perusteella tutkijat päättelivät, keillä tutkittavista on unihäiriö.

Miesjoukkoa seurattiin 14 vuotta, minä aikana heille sattuneet sydänkohtaukset ja aivoinfarktit rekisteröitiin. Tutkimuksen alkaessa miehet olivat 25–64-vuotiaita.

Tutkijat havaitsivat, että jopa kahdella kolmesta sydänkohtauksen saaneista oli tutkimuksen alussa havaittu puutteita unenlaadussa.

Unihäiriöinen mies sai tutkimuksen aikana sydänkohtauksen yli kaksi kertaa todennäköisemmin kuin normaalisti nukkunut. Aivoinfarktin riski oli huonosti nukkuvilla jopa nelinkertainen.

Vastaaviin lukemiin sairastumisriskin nostaa tupakointi. Sauhuttelijan riski saada sydänkohtaus tai aivohalvaus on kaksi kertaa niin suuri kuin tupakoimattomilla.

Jo aiemmin tiedettiin, että sydän- ja verisuonisairaudet ja unihäiriöt liittyvät toisiinsa, mutta yhteydestä ei ole aiemmin saatu väestötason tutkimustietoa, jossa samoja henkilöitä olisi seurattu vuosien ajan.

Unihäiriön ja infarktin yhteyteen vaikuttavat tutkimuksen mukaan myös sosiaaliset tekijät. Huonounisuus lisäsi sairastumisriskiä eniten eronneilla tai leskeksi jääneillä miehillä, jotka tekivät raskasta työtä vähällä koulutuksella.

Professori Valery Gafarov esitteli tutkimustaan eurooppalaisessa kardiologian kokoontumisessa Kroatian Dubrovnikissa.