Kuva: <span class="photographer">Canada Post</span>
Kuva: Canada Post

Uuden laitteen ”terasäteet” tunkeutuvat salataskuihin, postisäkkeihin ja ihmiskehoon.

Uuden laitteen ”terasäteet” tunkeutuvat salataskuihin, postisäkkeihin ja ihmiskehoon, mutta pysähtyvät huumausaineisiin ja räjähteisiin. Skannerin brittiläiset kehittäjät ovat jo tunnistaneet sen avulla kirjekuoriin suljettua heroiinia ja kokaiinia laboratoriossa. Nyt he etsivät rahoittajaa tositilanteessa toimivalle prototyypille.

Terahertsisäteilyn aallonpituus on mikroaaltojen ja infrapuna-aaltojen välissä. Se tunkeutuu muun muassa paperin, kankaiden, muovin, puun ja ihmisen kudosten läpi, muttei huumeiden ja monien räjähteiden.

Tietty kemikaali imee terahertsin säteilystä tietyn aallonpituuden. Näin pystytään periaatteessa myös tunnistamaan erilaiset huumeet ja räjähteet. Tätä on yritetty jo muutaman vuoden ajan, mutta säteilyn tuottaminen ei ole helppoa, ja laitteet ovat olleet kovin kömpelöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt professori Malcom Dunn on kumppaneineen kehittänyt käyttökelpoisen teraskannerin.
Laite on laskettelumonolaatikon kokoinen ja siitä on tarkoitus kehittää kannettava, Dunn sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Skannerista olisi apua esimerkiksi postinlajittelukeskuksissa, tullissa ja poliisiasemilla. Sen ilmestyminen arkikäyttöön vie vielä pikemminkin vuosia pikemmin kuin kuukausia, arvioi Nature -lehden verkkouutinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla