Itsehillintä asuu aivoissa.
Itsehillintä asuu aivoissa.

Itsehillintä pettää herkemmin myös huumeiden käyttäjien sisaruksilla. 

Huumeiden käyttäjiltä ja heidän sisaruksiltaan on löytynyt aivoista yhteisiä piirteitä, joita ei löydy muilta terveiltä ihmisiltä. Kyseiset rakenteet voivat olla merkki henkilön alttiudesta huumeriippuvuudelle.

Huumeiden käyttäjien aivoista on ennenkin löydetty poikkeavuuksia, mutta ei ole tiedetty, ovatko ne syntyneet jo ennen huumeiden käytön aloittamista vai vasta sen jälkeen. Uudessa tutkimuksessa ongelma ohitettiin tutkimalla myös huumeiden käyttäjien sisaruksia.

Cambridgen yliopiston Karen Ersche työtovereineen testasi alkuun koehenkilöiden kykyä kontrolloida yllykkeitään. Kävi ilmi, että huumeiden käyttäjät sekä heidän sisaruksensa pärjäsivät testeissä huonommin kuin verrokit.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös aivokuvissa näkyi, että itsehillintään kytketyt rakenteet olivat sisaruksilla samanlaiset ja erottuivat verrokkien vastaavista. Vaalean aineen tiheys oli tutkituilla pienempi alemman etuotsalohkon lähialueella, kun taas harmaata ainetta oli runsaammin aivokuorukassa ja mantelitumakkeessa mutta vähemmän taaemmassa aivosaarekkeessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuten huumeilta säästyneet sisarukset osoittavat, itsehillintäalueiden poikkeavuudet eivät vielä riitä koukuttamaan. Tutkimuksen kommenttiartikkelissa arvioidaan, että raittiita sisaruksia on saattanut varjella paitsi erilaiset ympäristötekijät myös tietyt aivoihin paikantuvat erot.

Tutkimuksen julkaisi Science. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla