Huumekuolemat ovat yleistyneet Suomessa tuntuvasti 1990-luvun alusta lähtien. Tulos kielii huumausaineiden käytön reippaasta lisääntymisestä viime vuosikymmenellä, kertoo Suomen Lääkärilehti...

Huumekuolemat ovat yleistyneet Suomessa tuntuvasti 1990-luvun alusta lähtien. Tulos kielii huumausaineiden käytön reippaasta lisääntymisestä viime vuosikymmenellä, kertoo Suomen Lääkärilehti .

Toissa vuonna huumelöydöksiä tehtiin joka viikko, kaiken kaikkiaan 140:n vainajan näytteistä. 80-luvulla äkillisesti ja tuntemattomasta syystä menehtyneiden elimistössä havaittiin merkkejä huumeista harvakseen, kerran pari kuukaudessa. Vuosien 1990-96 löydöksistä yleisimpiä ovat opioidit ja kannabis. Amfetamiinia ja heroiinia havaitaan harvemmmin. Myös alkoholi on mukana melkein puolessa tapauksista.

Suomalainen huumekuolema on miehinen ja usein väkivaltainen. Lähes puolet on itsemurhia, saman verran kirjataan tapaturmiksi. Joka kymmenes tapaus paljastuu henkirikokseksi. Vainajien tausta on kirjava, mutta erityisesti kannabiksen käyttäjien joukossa on runsaasti syrjäytyneitä nuoria miehiä. Kuolema ei kuitenkaan katso sosiaaliluokkaa: mukana on myös hyvässä ja kohtuullisessa asemassa olleita.

Vaikka huumekuolemat, -rikokset, ja -hoidot ovat olleet nousussa, Stakesin tuoreen väestötutkimuksen tulokset yllättävät. Huumausaineiden käyttö ei ole enää yleistynyt 1998-2000. Vuoteen 1992 verrattuna aineita kuluu nyt kuitenkin kaksinkertainen määrä, joten käytön hiipumisesta ei voi vielä puhua. Huumekuolleisuuden kasvusta huolimatta alkoholi on yhä päihteistä pahin. Se tappaa joka vuosi noin 2 500 suomalaista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla