Sarvikuonoja pitää välillä siirtää suojelun merkeissä uuteen elinympäristöön. Kuva: <span class="photographer">Namibian ympäristöministeriö</span>
Sarvikuonoja pitää välillä siirtää suojelun merkeissä uuteen elinympäristöön. Kuva: Namibian ympäristöministeriö

Ig-nobelit jaetaan joka syksy tutkimuksille, jotka saavat ensin nauramaan ja sitten pohtimaan.

Miksi eläinlääkäri ripustaa 12 sarvikuonoa roikkumaan liinoissa ylösalaisin? Eikö se ole sitä paitsi kidutusta?

Eläinlääkäri Robin Radcliffe Cornellin yliopistosta kuitenkin palkittiin tästä. Hän sai lääketieteen ig-nobelin. Sen myönsi tieteellisen huumorin yhdistys Annals of Improbable Research.

Ig-nobelit jaetaan vuosittain eri aloille tutkimuksista, jotka ensin naurattavat ja sitten pistävät pohtimaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sarvikuonojen riiputtamisessa oli vakava tarkoitus. Radcliffe halusi tutkia, voiko eläimen terveys vaarantua, kun sitä kuljetetaan helikopterilla uuteen ympäristöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sarvikuonoja suojellaan Namibiassa siten, että niitä viedään helikopterilla uusin elinympäristöihin. Yksi siirron syy on välttää salametsästystä.

”Namibia ei ollut ensimmäinen maa, joka siirsi sarvikuonoja ylösalaisin helikoptereilla. Mutta me tutkimme ensimmäisinä, onko se turvallista sarvikuonoille”, Radcliffe sanoi BBC:lle.

Radclifen ryhmä mittasi Namibian ympäristö-, metsätalous- ja matkailuministeriön kanssa 12 rauhoitetun sarvikuonon tilaa. Ryhmä riiputti sarvikuonoja kymmenen minuuttia kutakin. Sinä aikana he mittasivat sarvikuonon elimistön tilaa.

Eläimet selvisivät riiputuslennosta hyvin. Ne pärjäsivät jopa paremmin kuin jos niitä olisi liikutettu makuulla tai kyljellään.

Ig-nobeleita jakoi kolme oikeaa nobelistia, tällä kertaa tosin symbolisesti verkossa eikä Harvardin yliopistolla, kuten yleensä.

Ekologian huumorinobelin sai tutkimus, joka tutki jalkakäytäville sylkäistyjen ja asfalttiin juuttuneiden purukumien bakteerien perimää ja vielä eri maissa.

Kemiassa palkittiin tutkija, joka selvitti elokuvateatterien hengitysilman kemiaa. Tutkija halusi selvittää, olivatko, ovatko yleisön erittämät tuoksut ja hajut missään suhteessa elokuvan käsittelemiin aiheisiin, kuten elokuvissa näytettyihin nautintoaineisiin.

Talouden ig-nobelilla palkittu Pavlo Blavatsky selvitti, mitä poliitikkojen ylipaino voisi kertoo siitä, kuinka korruptoitunut maa on.

Blavatsky arvioi 15 entisen neuvostotasavallan poliittisten johtajien kuvista henkilön painoindeksiä. Korkean painoindeksin ja valtion korruptoneisuuden välille löytyi yhteys, joskin tutkija kehottaa suhtautumaan tulokseen varauksella Arstechnican mukaan.

Lääketieteen palkinnon saivat tutkijat, jotka osoittivat, että orgasmit voivat avata sieraimien tukkoisuutta ja helpottaa hengitystä.

Rauhanpalkinto meni tutkimukselle, joka selvitti kasvattavako miehet partaa myös sen takia, että se suojaa kasvoja iskuilta.

Fysiikan palkinto meni tutkijoille, jotka selvittivät kokeellisesti, miksi jalankulkijat eivät törmäile jatkuvasti toisiinsa jalkakäytävillä.

Jalankulkijoita tutkivat myös yleisen liikeopin ig-nobelistit. He vuorostaan selvittivät, miksi jalankulkijat törmäilevät muihin jalankulkijoihin.

Hyönteistieteen palkinnon saivat tutkijat, jotka selvittivät, kuinka torakoita voi vähentää sukellusveneissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla