Antropologi Metin Eren pakasti omaa ulostettaan 50 pakkasasteessa ja teroitti ulosteesta veitsen. Kuva on tutkimuksesta, joka julkaisitiin Journal of Archaeological Science -tiedelehdessä.
Antropologi Metin Eren pakasti omaa ulostettaan 50 pakkasasteessa ja teroitti ulosteesta veitsen. Kuva on tutkimuksesta, joka julkaisitiin Journal of Archaeological Science -tiedelehdessä.

Tieteen huumori-Nobelit jaettiin Yhdysvalloissa torstaina jo 30. kerran. Myös presidentit Donald Trump ja Aljaksandr Lukašenka palkittiin.

Vanha tarina kertoo inuiittimiehestä, joka 1950-luvulla ei suostunut siirtymään kotiseudultaan reservaattiin. Miestä estääkseen hänen sukulaisensa veivät häneltä työkalut toivoen hänen muuttavan mielensä.

Tämä ei miestä hillinnyt. Kun muita materiaaleja ei ollut saatavilla, mies teki tarinan mukaan itselleen veitsen jäätyneestä ulosteesta. Veitsellä mies tappoi ja nylki koiran. Sen jäänteistä mies teki reen, jonka avulla pakeni yöhön toisen koiran vetämänä.

Tämän uskomattoman tarinan kertoi kirjassaan antropologi Wade Davis parikymmentä vuotta sitten, ja se on jäänyt elämään urbaanina legendana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Antropologi Metin Eren Kent Staten yliopistosta päätti panna legendan koetukselle tieteen keinoin. Hän ryhtyi viikoksi inuiittien ruokavaliota vastaavalle dieetille, joka sisälsi vain lihaa ja rasvaa. Eren pakasti omaa ulostettaan 50 pakkasasteessa ja yritti sitten valmistaa siitä erilaisia veitsiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksikään huolellisesti teroitetuista ulosteveitsistä ei pystynyt leikkaamaan lihaa saati nahkaa. Sen sijaan veitsen terä useimmiten suli leikatessa ja vain tahri paikkoja. Myytti oli siis murrettu.

Erenin tieteellinen uroteko julkaistiin vertaisarvioidussa Journal of Archaeological Science -lehdessä viime vuonna.

Tänä vuonna Eren sai asianmukaisen palkinnon työstään. Hänelle luovutettiin materiaalitekniikan Ig Nobel.

Ig Nobelit ovat eräänlaisia vitsi-Nobeleita. Ne jaetaan tutkimukselle, jollaista ”ei voi eikä tulisi toistaa”. Ig Nobel on väännös englannin kielen alhaista tai epäjaloa tarkoittavasta sanasta ignoble.

Vitsi-Nobelit jaetaan joka vuosi syyskuussa, kun oikeat Nobel-palkinto­seremoniat ovat lokakuussa. Tapahtumat eivät liity toisiinsa mitenkään, joskin vitsi-Nobelien jakajina toimii usein oikeita Nobel-voittajia. Ig Nobelit järjestää tieteen huumorilehti Annals of Improbable Research.

Ulosteveitsiä valmistanut Eren otti palkinnon vastaan ilomielin.

”On suuri kunnia saada tunnustusta. Olen seurannut Ig Nobeleita koko ikäni, ja nyt unelmani kävivät toteen. Ihan oikeasti”, Eren kommentoi palkintoaan The Guardian -sanomalehdessä.

Perinne alkoi vuonna 1991. Ignobelistit valittiin tänä vuonna 30. kertaa. Yleensä palkinnot on jaettu Harvardin yliopistossa kepeän seremonian saattelemana, mutta tänä vuonna juhlallisuudet järjestettiin etänä.

Tällä kertaa palkinto oli paperikuutio, joka voittajan piti itse tulostaa ja taitella muotoonsa. Ohjeet jaettiin voittajille sähköpostissa. Lisäksi voittaja saa sata biljoonaa Zimbabwen dollaria taannoisen hyperinflaation ajoilta. Seteli on arvoton.

Palkitut tutkimukset eivät välttämättä ole huonoa tiedettä, mutta niiden aiheet ja lähestymistavat ovat erikoisia ja huvittavia.

Araknologi Richard Vetter esimerkiksi selvitti taannoin, miksi niin moni hyönteistutkija pelkää hämähäkkejä, vaikka tutkiikin muita hyönteisiä työkseen. Tästä työstä Vetter palkittiin nyt niin ikään entomologian eli hyönteistutkimuksen Ig Nobelilla.

Psykologian palkinto meni kaksikolle, joka keksi tavan ennustaa ihmisten kulmakarvoista, ovatko nämä narsisteja.

Taloustieteen Ig Nobel meni ryhmälle, joka etsi yhteyksiä ihmisten suutelutottumusten ja tuloerojen välillä. Ryhmä yritti siis tutkimuksessaan selvittää, ovatko tuloerot vähäisempiä sellaisissa maissa, joissa romanttinen suutelu suulle on yleisempää.

Fysiikan Ig Nobelin saivat kaksi tutkijaa, jotka värisyttivät kastematoja laboratoriossa ohuen levyn päällä selvittääkseen, miten kastematojen nestepitoinen ruumis reagoi erilaisiin taajuuksiin.

Lääketieteellisen koulutuksen Ig Nobelin voittivat Donald Trump, Aljaksandr Lukašenka ja seitsemän muuta valtionpäämiestä. Perusteena oli uuttera työ kansanterveyden edistämiseksi koronavirus­epidemiassa. Palkittuja yhdistää vähättelevä suhtautuminen koronavirukseen ja sen vaarallisuuteen.

Palkinnon perusteena oli, että palkitut ”hyödynsivät covid-19-pandemiaa näyttääkseen maailmalle, että poliitikoilla voi olla paljon suurempi vaikutus ihmisten elämän ja kuolemaan kuin tutkijoilla ja lääkäreillä”. Kukaan palkituista ei osallistunut seremoniaan. Heidät oli kuitenkin kutsuttu.

Valko-Venäjän itsevaltaiselle presidentille Lukašenkalle kyseessä on jo toinen Ig Nobel. Vuonna 2013 hän sai Ig Nobelin rauhanpalkinnon kiellettyään julkisen taputtamisen Valko-Venäjällä.

Kaikki tämän ja edellisten vuosien ignobelistit löytyvät täältä.

Propellerhead
Seuraa 
Viestejä1126

Vähän samaa kuin meidän kuopijolainen "nobelisti" on jo parikymmentä vuotta tutkinut laajentuvia tihentymiä ja pimeitten aaltojen vaahtopäillä surffaavia fotoneita. Mutta meidän kalakukkokaupungin astronomi taitaa olla aivan tosissaan?

Tuulimyllynlämmittäjä - Henkilö, jolla on kykyihinsä nähden aivan liian suurellisia suunnitelmia jotka sortuvat omaan mahdottomuuteensa.

jarppah
Seuraa 
Viestejä2318

Toisaalta tulee väkisinkin taas mieleen myös puukomposiitti ja sen rajattomat mahdollisuudet. Onkohan millaiset mahdollisuudet poop composite materiaaleilla, no tutkimattomat ovat herran tiet🤔

Sisältö jatkuu mainoksen alla