Tässä vielä perinteistä makkaraa sinapilla. Kuva: kallerna / Wikimedia Commons
Tässä vielä perinteistä makkaraa sinapilla. Kuva: kallerna / Wikimedia Commons

Hyönteismakkara säästää luontoa.

Pahamaineisesta makkarasta saadaan tulevaisuudessa terveellistä ja ympäristöystävällistä.

Epäterveellisyys johtuu ennen kaikkea rasvasta ja natriumin suuresta määrästä. Lisäksi grillaus ja paistaminen tuottavat syövälle altistavia yhdisteitä.

Merilevästä on mahdollista saada makkaraan suolan maku, mutta vain vähän natriumia. Rosmariini ja sitruuna vähentävät grillauksessa syntyviä karsinogeeneja jopa 90 prosenttia. Paras tulos syntyy, kun niillä marinoidaan makkarat.

Lihan hiilijalanjälki on suuri, ja sen määrä makkarassa vähenee. Jotkut valmistajat ovat jo korvanneet noin viidenneksen lihasta sienillä, toiset soijalla ja vehnällä. Laboratoriossa kasvatettu keinoliha sopisi hyvin nakkiin ja lenkkiin, samoin hyönteiset.

Hyönteisillä terästetty hybanossi onkin yksi niistä valmisteista, joilla hyönteiset voidaan salakuljettaa yltäkylläisyydessä elävien suomalaisten ruokapöytiin.

Jos olet Tieteen tilaaja, lue lisää heinäkuun lehdestä tai alla olevasta linkistä.