Alle millin paksuinen, sentin pituinen koukkumato opettaa oikeita tapoja ihmisen immuunijärjestelmälle. Kuva: SPL / MVPhotos
Alle millin paksuinen, sentin pituinen koukkumato opettaa oikeita tapoja ihmisen immuunijärjestelmälle. Kuva: SPL / MVPhotos

Ehkä suolistomatojen puute selittää diabeteksen, keliakian ja muiden autoimmuunitautien yleistymisen.

Maissa, joissa lapset kasvavat hygieenisimmissä oloissa, esiintyy eniten autoimmuunitauteja, kuten nuoruusiän diabetesta, reumaa ja keliakiaa. Ilmeisesti suolistoa ärsyttävien haitallisten bakteerien ja matojen vähäisyys saa elimistön puolustusjärjestelmän hämmentymään ja hyökkäilemään omia kudoksia vastaan. Päätelmää kutsutaan hygieniahypoteesiksi, ja paraikaa tutkijat ovat testaamassa sitä istuttamalla matoja esimerkiksi joidenkin ms-taudista tai paksusuolentulehduksesta kärsivien ihmisten suolistoon.

Sopivia matoja saa myös vapailta markkinoilta. Esimerkiksi newyorkilainen pörssianalyytikko, joka käyttää salanimeä Herbert Smith, kertoo Facebook-sivuillaan päässeensä Crohnin taudin oireista ostettuaan ja nielaistuaan kulauksellisen sian piiskamadon munia.

Aivan halpaa ei matohoito ole: kolmen kuukauden annos hoitotarkoitukseen kasvatettuja, turvallisiksi taattuja piiskamatoja maksaa tuhansia euroja.
Hoitojen tutkimukset ovat vielä kesken. Ja tautien ehkäisyyn matohoidoista tuskin olisi, sillä matoja tuskin ryhdytään antamaan terveille pikkulapsille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eikö helpointa olisi vain heikentää hygieniatasoa? Sitä tutkijat eivät suosittele. Se tarkoittaisi infektiotautikuolemien lisääntymistä. Esimerkiksi pastöroimaton raakamaito, jossa kylläkin on paljon hyviä maitohappobakteereita, voi huonolla onnella aiheuttaa pikkulapselle hengenvaarallisen ruokamyrkytyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos olet tilaaja, lue lisää allaolevasta linkistä.

BCK
Seuraa 
Viestejä6960

En epäile, etteikö loisten ja bakteerien siirrossa olisi jännittäviä mahdollisuuksia hoitaa vakaviakin sairauksia, lähtien autismista jne., siinä missä riskejäkin toki.

Yksi ajatus kyllä häivähti mielessä kun luin artikkelin:

"Esimerkiksi newyorkilainen pörssianalyytikko, joka käyttää salanimeäHerbert Smith, kertoo Facebook-sivuillaan päässeensä Crohnin taudin oireista ostettuaan ja nielaistuaan kulauksellisen sian piiskamadon munia.

Aivan halpaa ei matohoito ole: kolmen kuukauden annos hoitotarkoitukseen kasvatettuja, turvallisiksi taattuja piiskamatoja maksaa tuhansia euroja."

Tällainen anekdoottitieto sinänsä on hauskaa ja informatiivista, mutta mistä tiedämme, että tuo anonyymin henkilön parantuminen todella tapahtui, eikä ollu keksitty juttu markkiniontia varten?

Sisältö jatkuu mainoksen alla