Stressi syö sudenkorentoakin.
Stressi syö sudenkorentoakin.

Peto pelotti sudenkorennon toukat hengiltä.

Pedon pelkkä läsnäolo aiheutti sudenkorennon toukille tappavan annoksen stressiä, vaikka pedolla ei ollut mahdollisuutta päästä käsiksi hyönteisiin.

Toronton yliopiston evoluutiobiologian tutkijat kasvattivat sudenkorennon toukkia (Leucorrhinia intacta) samassa akvaariossa niitä syövien kalojen kanssa. Hyönteiset ja kalat oli erotettu toisistaan niin, että toukat saattoivat nähdä ja haistaa saalistajansa ilman että nämä kuitenkaan pääsivät popsimaan niitä.

"Havaintomme olivat odottamattomia", professori Locke Rowe kertoo. "Sudenkorentoja kuoli enemmän, kun niiden elinympäristössä eli petoja."

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pedoille altistettuja toukkia kuoli 2,5–4,3 kertaa tiuhemmin kuin toukkia, jotka saivat kasvaa poissa petojen lähettyviltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toisessa kokeessa 11 prosenttia kaloille altistetuista toukista kuoli, kun ne koettivat muodonvaihdosta aikuiseksi. Sen sijaan kalattomissa oloissa kasvaneista vain kaksi prosenttia menehtyi muodonvaihdoksessa.

Tutkijat arvelevat, että heidän havaintonsa stressin vaikutuksista saattavat päteä muihinkin eläimiin.

Petojen sekä luonnonympäristön tai ihmisen aiheuttamien häiriöiden aiheuttama stressi lisää eläinten riskiä kuolla mahdollisesti tartuntatauteihin, jotka eivät tavallisissa oloissa tapa niitä.

Tutkimuksen julkaisi Ecology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla