Englannissa aletaan käyttää autoja hyönteislaskennan apuna, BBC:n verkkouutiset kertovat. Tällä tavalla haetaan tietoja, joiden perusteella voidaan nähdä, millaisia m...

Englannissa aletaan käyttää autoja hyönteislaskennan apuna, BBC:n verkkouutiset kertovat. Tällä tavalla haetaan tietoja, joiden perusteella voidaan nähdä, millaisia muutoksia hyönteiskannoissa tapahtuu viikkojen ja vuosien mittaan.

Perinteisissä lintulaskennoissa lajit myös tunnistetaan, mutta hyönteislaskennassa se ei oikein käy päinsä. Tieto hyönteisten kokojakaumasta sentään jää talteen.

Menetelmä on periaatteessa hyvin yksinkertainen: auton etuosaan kiinnitetään postikortin kokoinen muovilätkä, johon hyönteiset lätsähtävät samaan tapaan kuin tuulilasiin. Ötökkälätkän englanninkielinen nimi onkin osuvasti splatometer. Tuoni korjaa satoaan oli autossa ötökkälätkä tai ei, joten ainakaan siltä osin menetelmää ei voida moittia.

Ajon jälkeen tarra irrotetaan, suojataan muovikalvolla ja lähetetään laboratorioon, missä skanneri laskee osumat ja tallentaa tiedot. Kuninkaallinen lintujensuojelujärjestö RSPB kokeilee menetelmää omissa autoissaan, mutta ehkä jo ensi vuonna ötökkälätkät tulevat yleiseen jakeluun. Lintujensuojelujärjestö on asialla siksi, että hyönteiset ovat monien lintulajien ravintoa.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla