Siirtogeenisen hyttysen tunnistaa vihreinä loistavista silmistä.
Kuva: <span class="photographer">National Academy of Sciences 
</span>
Siirtogeenisen hyttysen tunnistaa vihreinä loistavista silmistä. Kuva: National Academy of Sciences

Malarialoisio ei tartu geenimanipuloituun hyttyseen.

Ihmiskunnan sota malariaa vastaan on ollut tappioita täynnä. Nyt Johns Hopkinsin yliopiston tutkijat kuitenkin raportoivat uudesta lupaavasta aseesta malariaa vastaan. Ase on siirtogeeninen malariahyttynen, jota malarialoisio ei kykene infektoimaan. Jos malaria ei tartu hyttyseen, se ei iske myöskään ihmiseen.

Malarialle vastustuskykyisiä hyttyskantoja on tuotettu aiemminkin eri laboratorioissa. Malarialle resistenssi hyttynen on periaatteessa luonnonvaraisia hyttysiä parempi kilpailija, koska malarialoisio heikentää hyttysen lisääntymiskykyä.

Ongelmana tähän asti on ollut se, että resistenssin aikaansaanut geeni on aiheuttanut hyttyselle muita haitallisia vaikutuksia. Ne eivät olisi pärjänneet luonnonvaraisille hyttysille, ja siksi kadonneet nopeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Marcelo Jacobs-Lorenan ja kollegojen SM1-hyttysen kelpoisuus ei kuitenkaan näytä siirretystä geenistä kärsivän. He testasivat asiaa jakamalla siirtogeeniset ja luonnonvaraiset hyttyset yhtä suuriksi populaatioiksi, panemalla ne samaan häkkiin ja altistamalla ne malarian infektoimalle hiirelle. Yhdeksän sukupolven kuluttua hyttysistä 70 prosenttia oli siirtogeenisiä ja 50 prosenttia luonnonvaraisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka siirtogeeniset hyttyset vaikuttavat lupaavalta keinolta vähentää malariaa, kukaan ei vielä tiedä miten ne toimisivat luonnonvaraisissa populaatioissa. Pulmana on, että luonnonvaraisissakin populaatioissa vain pieni osa hyttysistä kantaa malarialoisiota.

Tutkimuksen julkaisi PNAS.

Sisältö jatkuu mainoksen alla