Hyttynen pystyy pistämään ihmistä ja astelemaan veden päällä kuin leikiten. Kuva: USDA
Hyttynen pystyy pistämään ihmistä ja astelemaan veden päällä kuin leikiten. Kuva: USDA

Itikan jalat kannattelevat veden pinnalla jopa 20 kertaa sen ruumiin painon.

Monilla pienillä niveljalkaisilla on ällistyttävä kyky seistä ja kävellä veden pinnalla. X. Q. Kong ja hänen kollegansa kiinalaisessa Dalianin teknillisessä yliopistossa selvittivät, mistä tämä johtuu.

He tutkivat hyttystä ja tarkkaan ottaen sen tarsusta eli nilkkaa, koska huomasivat, että yleensä vain tämä jalan loppupää koskee veteen. Tarsuksen suomumainen pinta hylkii vesimolekyylejä, mikä auttaa veden päällä pysymisessä.

Tärkeämpää on kuitenkin nilkan joustavuus. Kongin ryhmä laski, että kun hyttysen kuusi taipuisaa jalkaa mukautuvat veden muotoon, ne voivat kannatella jopa 20 kertaa eläimen ruumiin painon.

Lisäksi itikka pystyy muuntelemaan sitä, paljonko voimaa se käyttää itsensä tukemiseen. Se vain vaihtaa kulmaa, jolla nilkat painautuvat vettä vasten.

Tutkimuksen julkaisi AIP Advances -nettijulkaisu.

Tuloksesta saattaa olla hyötyä kehiteltäessä pienenpieniä vedellä harppovia robotteja, kirjoittavat Kong ja kumppanit.

Aiemmin Kong ryhmineen on tutkinut muun muassa naarashyttysen suuosia eli proboscista. Tutkijoiden mukaan se on ”elegantti biomikroelektromekaaninen systeemi”, jonka avulla hyönteinen pystyy tunkeutumaan ihmisen ihon läpi käyttäen äärimmäisen vähän voimaa.