Pisara painaa 50 kertaa hyttysen verran. 

Hyttyset viihtyvät kosteissa ja sateisissa oloissa. Mutta miten ihmeessä ne selviävät sadepisaroiden pommituksessa?

Pisara ja hyttynen voivat olla ulkoisilta mitoiltaan suunnilleen samaa kokoluokkaa, mutta pisara painaa noin 50 kertaa enemmän. Painoa on siis suhteessa yhtä paljon enemmän kuin jos ihminen makaisi henkilöauton pyörän alla. Pisara ei kuitenkaan murskaa hyttystä.

Hyttysten sateenkesto-ominaisuuksia ryhtyi selvittämään yhdysvaltalaisen Georgian teknillisen instituutin apulaisprofessori David Hu tutkimusryhmineen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

He kuvasivat suurnopeusvideokameralla Anopheles-hyttyssuvun edustajia laboratorioon järjestetyssä sadekuurossa sekä mallinsivat hyttysen ja pisaran yhteentörmäyksiä matemaattisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijoiden mukaan hyttysen mitätön massa onkin törmäyksessä etu: vain pieni osa sadepisaran liikemäärästä siirtyy hyttyseen. Lisäksi törmäystä vaimentaa hyttysen vahva ulkoinen tukiranka.

Hyttynen toki tempautuu pisaran mukaan mutta pystyy irrottautumaan siitä nopeasti jatkamaan lentoaan. Lähellä maanpintaa lentävälle hyttyselle törmäys pisaran kanssa voi sen sijaan koitua kohtaloksi, jos pisara paiskaa sen maahan saakka.

Hyttysiä ei tutkittu vain hyttysten vuoksi. Hyönteisten tutkimisen toivotaan auttavan samankokoisten lentävien robottien kehittämisessä. Niistä toivotaan apulaisia valvonta- ja pelastustehtäviin.

Tutkimuksen julkaisi PNAS.

Lue myös Tiede-lehden 5/2007 artikkeli Kohta pistää! Pistä vastaan! 13 tieteen faktaa hyttysistä.


Sisältö jatkuu mainoksen alla