Nenä auttaa perille. Kuva: Getty Images
Nenä auttaa perille. Kuva: Getty Images

Hajuaisti ilmeisesti kehittyi ohjaamaan kulkemista.

Jos löydät helposti perille haluamaasi paikkaan, sinulla on todennäköisesti myös tarkka nenä. Näin voi päätellä Nature Communications -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan hyvät suunnistajat tunnistavat hajuja muita paremmin.

”Yhteys pätee kahteen suuntaan. Niillä, joilla on parempi suuntavaisto, on taipumus kyetä erittelemään myös tuoksuja paremmin, ja päin vastoin”, tutkimusta johtanut neurotieteilijä Véronique Bohbot kanadalaisesta McGill-yliopistosta kertoo sähköpostitse.

Tulos tukee muutama vuosi sitten esitettyä hypoteesia, jonka mukaan hajuaisti on alun perin kehittynyt suunnistamista varten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ajatus hajuaistin historiasta virisi, kun huomattiin, että monilla eläimillä hajukäämin ja muistikeskus hippokampuksen koot kytkeytyvät paitsi toisiinsa myös siihen, mikä on kyseisen eläimen lajityypillinen tarve osata suunnistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun eläimet liittävät hajuinformaation aivojen muodostamaan karttaan ympäristöstä, ne pystyvät paremmin löytämään tiensä ruokapaikoille ja välttelemään vaaroja, kuuluu selitys. McGill-yliopiston tutkijat halusivat nyt tietää, onko tässä hypoteesissä mitään perää ja ovatko hajuaisti ja paikannus yhteydessä toisiinsa myös ihmisten aivoissa.

Ryhmä värväsi tutkimukseen mukaan 57 nuorta miestä ja naista ja pani nämä tekemään tilamuistia ja paikannusta vaativia tehtäviä. Koehenkilö esimerkiksi vaelsi 20 minuutin ajan virtuaalisen kaupungin katuja kauppoineen, kouluineen ja uima-altaineen. Sitten häntä pyydettiin kulkemaan suorinta reittiä tietyistä paikoista toisiin, kuten koululta uima-altaalle.

Kun suunnistustehtävät oli suoritettu, oli vuorossa hajuaistin testaus. Koehenkilöt saivat nuuhkittavakseen 40 hajua ja tuoksua, jotka piti tunnistaa. Haisteltaviin lukeutuivat muun muassa mansikka, basilika ja kaneli.

Seuraavaksi koehenkilöiden aivot kuvattiin. Magneettikuvauslaite todensi ensi kertaa, että hajujen käsittelyyn osallistuva orbitofrontaalisen aivokuoren keskiosa on olennainen myös suuntavaistolle. Aivoalue sijaitsee aivan silmien yläpuolella.

Koehenkilöillä, jotka loistivat sekä suunnistuksessa että tuoksuaineiden tunnistuksessa, kyseinen aivoalue oli toisessa aivopuoliskossa paksumpi kuin muilla. Myös toinen hippokampuksista oli heillä suurempi.

Koska havainto orbitofrontaalisen aivokuoren roolista suuntavaistossa on uusi, tutkijat varmistivat sen paikkansapitävyyden vielä toisella tapaa.

He tarkastelivat ihmisiä, joiden orbitofrontaalisen aivokuoren keskiosa on vaurioitunut.

Kävi ilmi, että nämä henkilöt pärjäsivät kognitiivisissa testeissä normaalisti, mutta heidän hajuaistinsa ja suuntavaistonsa ontuivat. Toisin sanoen vainu ja suunnistus kulkevat käsi kädessä.

”Se, että kumpikin näistä kyvyistä tukeutuu samoihin aivoalueisiin, viittaa siihen, että ne ovat kehittyneet samaan aikaan”, Bohbot sanoo.

Hän korostaa, että asiaa pitää vielä tutkia lisää.

Tokilogi
Seuraa 
Viestejä5595

Keijona kirjoitti:
Hyvä artikkeli, vaan ei näytä ihmisillä olevan hajuakaan että dödöä vaan kehiin niin minäminämaahan eksyy yhä enemmän...

Miksiköhän pitää joka viestissä löytää jotain negatiivista sanottavaa muista ihmisistä? Luuletko tosiaan että olet oikea henkilö neuvomaan ihmisiä missään asiassa.

Lahjoita sinä kaikki liienevät rahasi seurakunnalle ja elät niin kuin elät, mutta älä kuvittele että joku tarvitsee neuvojasi.

mdmx
Seuraa 
Viestejä6415

Mietin tuota yllä mainitsemaani hajuaisti tutkimusta lukiessani että jos haistelisi kuolleen jäniksen peräpäätä, sen jälkeen lähtisi metsään ja konttaisi ja nuuhkisi ilmaa ja maata ja kulkisi sinne suuntaan missä tulee jotenkin samanlainen fiilis kuin jäniksen persettä haistellessa tuli, pystyisiköhän pitkällä harjoittelulla eläintä jäljittämään kuin koira.

Ongelma on että koirat innostuu suunnattomasti jäniksen perseestä siinä missä itellä ajatus sen tarkemmasta nuuhkimisesta nenä kiinni on pikkasen häiritsevä. Toinen ongelma tietysti on että joutuu konttaan siinä missä koira haistelee maata luontevasti vaikka juostessaan.
Parempi antaa koiran hoitaa jäljitys. Isompien eläinten kohdalla, esim hirvet, toi vois toimia paremmin. Voisi kuvitella että niistä irtoavat hajut on paljon voimakkaampia ja kulkeutuvat suoraan ilmateitse ihmisen nenään. Jolloin hirven saattaa löytää vain kävelemällä sinne minne nenä vie.

Tarvii jatkossakin käydä säännöllisesti herkistelemässä vaistoaan samoilemalla päättömästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla