HDL:n lisäys voi olla sydämen kannalta turhaa.

Terveellisenä pidetty HDL-kolesteroli ei välttämättä pienennäkään sydänkohtausten vaaraa, vaikka niin on pitkään uskottu. Onkin mahdollista, ettei HDL:n lisäämiseen tähtäävät nykysuositukset tuota toivottua tulosta.

HDL:n merkitys on kyseenalaistettu tuoreissa geneettisissä tutkimuksissa, joissa HDL:n pitoisuus ei ole vaikuttanut sydänriskeihin henkilöillä, joiden HDL-tasot ovat korkeat perinnöllisistä syistä. Kun HDL-pitoisuus on suuri perimän takia, tulokset todennäköisesti selittyvät HDL-pitoisuudella eikä ympäristöseikoilla.

Nyt tutkijat selvittivät, olivatko HDL-kolesterolia luonnostaan lisäävää geenimuotoa kantavat säästyneet sydänkohtauksilta muita todennäköisemmin. Tutkijat analysoivat 21 000 sydänkohtauspotilaan ja 95 000 terveen verrokin tietoja 20 eri tutkimuksesta. Kävi ilmi, että sydänkohtauksia todettiin yhtä paljon riippumatta perinnöllisestä HDL:n runsaudesta. Sama todettiin erillisessä analyysissä, joka kattoi kaikkiaan neljätoista HDL-pitoisuutta lisäävää geenimuotoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näyttää siis siltä, ettei HDL:n runsaus automaattisesti laske sydänriskejä, vaikka niin on ajateltu. Yksi selitys havainnoille on HDL:n heterogeenisyys. Se koostuu useista yhdisteistä, joista osa saattaa suojata sydäntaudeilta ja osalla ei ole mitään vaikutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet-tiedelehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla