Siittiöitä. Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Siittiöitä. Kuva: Corbis RF.

Siemennesteen laatu kuvastaa miehen terveydentilaa.

Jos tanskalaistutkijoihin on uskomista, miehen sperman laadusta voi päätellä elääkö hän pitkään.

Tutkimus perustui 43 000:n hedelmällisyysklinikalle vuosina 1963–2001 hakeutuneen miehen rekisteritietoihin, joista ilmeni sperman laadun lisäksi mahdolliset syöpädiagnoosit, kuolinsyy ja lapsiluku. Aineistosta poistettiin miehet, joiden spermassa ei ollut lainkaan siittiöitä.

Miesten kuolleisuus oli sitä pienempää mitä enemmän siittiöitä heidän spermassaan oli. Vaikutus ei kuitenkaan vahvistunut enää, kun siittiöiden määrä ylitti 40 miljoonaa solua millimetrissä. Siittiöiden tiheys on normaali kun se ylittää 20 miljoonan rajan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös hyvä siemennesteen tilavuus, siittiöiden liikkuvuus ja rakenne liittyivät vähäisempään kuolleisuuteen, tutkijat raportoivat. Havainnot koskivat yhtä lailla lapsettomia ja perheellisiä miehiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osa yhteydestä mahdollisesti selittyy miesten elintavoilla, kuten alkoholin käytöllä ja ehkä tupakoinnilla, jotka saattavat sekä heikentää spermaa että aiheuttaa tappavia sairauksia. Oli mekanismi mikä tahansa, sperman laatu näyttäisi kuvastavan miehen terveydentilaa laajemminkin, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksen julkaisi American Journal of Epidemiology.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla