Tämä on nyt nähty. Kuva: Bridget Coila / Wikimedia Commons
Tämä on nyt nähty. Kuva: Bridget Coila / Wikimedia Commons

Huono muisti pitää elämykset tuoreina.

Muistin heikkeneminen ei ehkä olekaan pelkästään huono juttu. Se pitää elämykset tuoreina, vihjaa uusi tutkimus muistista ja kyllästymisestä.

Jo aiemmista tutkimuksista tiedetään, että työmuistiltaan heiveröisemmät vanhukset kyllästyvät nuoria hitaammin erilaisiin tavaroihin tai elämyksiin. Samasta elämysten tuoreudesta nauttivat nuoremmatkin ihmiset, jos heillä on muistiongelmia.

Uusi yhdysvaltalainen tutkimus vahvistaa, että työmuisti ratkaisee, miten nopeasti ihmiset saavat tarpeekseen erilaisista elämyksistä. Tämä on nähty -kokemus tulee eteen aikaisemmin, jos ihmisellä on hyvä työmuisti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Ihmiset, joilla on tehokkaampi työmuisti, tallentavat informaatiota syvemmin. He muistavat enemmän yksityiskohtia kokemistaan asioista, ja tämän takia he tuntevat saaneensa niistä enemmän irti. Tunne johtaa siihen, että he saavat kyllikseen nopeammin”, selittää Kansasin yliopiston tutkija Noelle Nelson yliopiston verkkosivulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat testasivat asiaa taideteoksilla ja musiikilla. Koehenkilöinä toimineet opiskelijat tosiaan pitkästyivät nopeammin näihin elämyksiin, jos he olivat pärjänneet erillisissä muistitesteissä hyvin. Samoin jos työmuistia kokeellisesti häirittiin, pitkästyminen vei pidempään.

”Hyvämuistisista tuntui, että he olivat kokeneet elämykset useampia kertoja”, selittää Nelson.

Maku menee ajan oloon kaikista tavaroista ja kokemuksista, jos ne toistuvat riittävän usein tai pitkään. Tehokas työmuisti nopeuttaa prosessia, todistavat Nelsonin ja hänen työtoverinsa Journal of Consumer Research -lehdessä.

Tutkijat vetävät tutkimuksestaan myös suosituksia tuoteväsymyksen estämiseen. Vaihtelu palvelee tätä tehtävää. Mainoksiin taas kannattaa lisätä tarkkaavaisuutta häiritseviä ja siten työmuistia kuormittavia tekijöitä. Näin ihmiset jaksavat katsella niitä enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla