Äidillisessä käyttäytymisessä on eroja – ja ne myös näkyvät aivoissa. Huolehtivaisten rottaemojen mielihyväkeskus, nucleus accumbens–tumake, vilkkuu kuin joulukuusi, kun ne nuolevat ja sukivat poikasiaan. Välinpitämättömimmillä äideillä tämä motivoidun...

Äidillisessä käyttäytymisessä on eroja – ja ne myös näkyvät aivoissa. Huolehtivaisten rottaemojen mielihyväkeskus, nucleus accumbens–tumake, vilkkuu kuin joulukuusi, kun ne nuolevat ja sukivat poikasiaan. Välinpitämättömimmillä äideillä tämä motivoidun käyttäytymisen säätelyyn liittyvä tumake pysyy vaimeampana.

Nucleus accumbens–tumakkeessa on paljon dopamiinin sitoutumiskohtia, reseptoreita. Dopamiini on puolestaan keskeinen mielihyvän välittäjä. Tunnollisilla rottamammoilla dopamiiniärsytys oli tutkimuksessa suorassa suhteessa niiden nuolemis- ja sukimisintoon. Nämä aivokemian erot saattavat osaltaan selittää eroja yksilöiden hoivakäyttäytymisessä, päättelee Frances A. Champagnen johtama kanadalainen tutkijaryhmä Journal of Neuroscience –lehdessä. Kasvatuksesta ja geeneistä voit lukea lisää täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla