Varakkuus ja koulutus voivat heikentää kykyä tunnistaa muiden tunteita.

Varakkuus ja koulutus helpottavat elämää monella tapaa, mutta kaikessa nekään eivät auta. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan niistä saattaa jopa olla haittaa, kun pitää päätellä miltä kanssaihmisistä tuntuu.

Havainnot tehtiin kolmessa kokeessa, joista ensimmäisessä yliopistotutkinnon suorittaneita sekä vähemmän koulutettuja pyydettiin tunnistamaan ihmisten tunnetiloja valokuvista. Toisessa yliopisto-opiskelijoiden piti tulkita tuntemattoman henkilön tunteita kokeellisessa ryhmätyöhaastattelussa.

Tunteiden tunnistaminen osoittautui selvästi muita vaikeammaksi korkeasti koulutetuille sekä opiskelijoille, jotka tulivat varakkaista perheistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun hyväosaiset puolestaan laitettiin tilanteeseen, jossa he tilapäisesti tunsivat olevansa muita alhaisemmassa sosiaalisessa asemassa, heidän kykynsä lukea toisten tunteita parani. Tämä viittaa siihen, että hyväosaisten tulokset aiheutuvat sosiaalisesta statuksesta eikä jostakin synnynnäisestä ominaisuudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat selittävät ilmiötä niin, että huonommassa sosiaalisessa asemassa olevat ovat riippuvaisempia muista ihmisistä ja heidän avustaan, jolloin toisen tunteiden ja mielialan tunnistaminen on tärkeää. Hyväosaiset sen sijaan pärjäävät helpommin ilman muiden apua.

Tutkimus julkaistiin Psychological Science -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla