Haittarasvojen pitoisuudet pysyvät matalina.

Treenaamalla suojaa itseään, vaikka vartaloon olisi kertynyt rasvaa liiankin kanssa. Hyvä hapenottokyky ja lihaskunto nimittäin pitävät nuorten miesten haitallisten hapettuneiden ldl-rasvojen pitoisuudet pieninä ylipainosta huolimatta, osoittaa Turun yliopiston väitös.

Kolesteroli ja etenkin "paha" ldl-kolesteroli tiedetään keskeiseksi valtimonkovettumataudin riskitekijäksi. Uudempi tutkimus kuitenkin osoittaa, että ldl-kolesteroliakin haitallisempia ovat hapettumalla muuntuneet ldl-rasvat, jotka viime kädessä aiheuttavat verisuonten tukkeutumiseen johtavat muutokset.

Ylipaino, tupakointi ja metabolinen oireyhtymä on aiemmin liitetty kohonneisiin hapettuneiden ldl-rasvojen pitoisuuksiin. Hyvä kunto kuitenkin pitää pitoisuudet matalina kaikissa painoryhmissä, selvisi Jussi Kosolan terveysliikunnan väitöstutkimuksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Ei ollut yllätys, että huonokuntoisilla ylipainoisilla mitattiin korkeimmat rasva-arvot, mutta oli erittäin mielenkiintoista havaita, ettei hapettuneiden ldl-rasvojen pitoisuuksissa enää ollut eroa hyväkuntoisten normaali- ja ylipainoisten välillä. Eli nuorella, ylipainoisella miehellä voi hapettuneiden rasvojen määrä olla samalla tasolla kuin normaalipainoisella, kunhan fyysinen kunto on hyvä", Kosola kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hapettuneiden ldl-rasvojen pitoisuudet olivat sitä pienemmät, mitä paremmassa kunnossa tai fyysisesti aktiivisempia nuoret miehet olivat. Havainto koski myös tupakoivia. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla