Tämän jääkuution voi käyttää monta kertaa. Kuva: Gregory Urquiaga / UC Davis
Tämän jääkuution voi käyttää monta kertaa. Kuva: Gregory Urquiaga / UC Davis

Hyytelöjää voisi mullistaa kylmäkuljetuksia ja kylmäpakkauksia.

Jääkuutio sulaa nopeasti huoneenlämmössä. Mutta jos jääkuution hyytelöittää oikein, kuutio ei sula. Se pysyy koossa ja kylmänä koko päivän.

Lämmetessään tällainen kuutio ei hajoa. Sen voi siksi käyttää uudelleen ja jo lämmenneen kuution kylmettää. Kuutio kestää käytössä ainakin kymmenen kertaa.

Pehmeähkön, hyytelömäisen jääkuution kehittivät Kalifornian Davisin yliopiston tutkijat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuutiossa on vettä yli 90 prosenttia. Loput jäästä on kemiallisesti ilmaistuna hydrogeelisten polymeerien verkostoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Polymeereissä pienet molekyylit ovat liittyneet toisiinsa kemiallisin sidoksin. Hydrogeeli on puolestaan polymeerien yksi laji, joka imee kosteutta.

Nämä ainesosat pitävät jään rakenteen kuutiona.

Kuutio on sen verran pehmeä, että se joustaa, kun sitä puristaa. Se käyttäytyy kuin jälkiruoka, joka sisältää liivatetta eli gelatiinia.

Liivate valmistetaan yleensä keittämällä sian nahasta tai sian tai naudan luuytimistä, suolista ja jänteistä. Liivatteella ruoka-aine saadaan hyytelömäiseksi, mutta se voi tuoda aineeseen bakteereja.

Hyytelöisissä jääkuutioissa tätä ongelmaa ei ole.

Kuutio kestää vajaan kymmenen kilon venytyksen tai paineen, eikä se vielä menetä muotoaan, kertoo verkkosivu phys.org.

Painelun jälkeen se palaa muotoonsa. Sitten sen voi huuhdella vedellä ja laittaa pakastimeen jäätymään uudelleen.

Kuutio pysyy kylmänä noin 13 tuntia. Video näyttää, kuinka kuutiota voi puristella kuin vaahtomuovia.

Kun kuution rakenteet lopulta heikkenevät ja se menettää muotonsa, se voidaan hävittää tavallisten roskien tai pihan karikkeen mukana, sanoo Gang Sun.

Hän on biologian ja maataloustekniikan laitoksen professori Davisin yliopistossa.

Kuution voi suunnitella tai leikata paitsi kuutioksi, myös mihin tahansa muuhun muotoon ja kokoon, sanoo Jiahan Zou Daviesin yliopiston tiedotteessa. Hän on jatko-opiskelija, joka kehitteli kuutiota kaksi vuotta.

Kuutio on ympäristöystävällinen, sanoo Luxin Wang. Hän on elintarviketieteen ja -teknologian laitoksen apulaisprofessori. Hän jätti heinäkuussa ryhmänsä kanssa hakemuksen hyytelöpalojen patentiksi.

Wang alkoi alun perin kehitellä kuutiota, kun hän näki, kuinka valtavasti kalanpakkaamoissa käytetään jäätä. Sen avulla kala pysyy tuoreena kuljetuksissa.

”Kalankäsittelyssä käytetyn jään määrä on valtava", Wang sanoo.

Jääpakkausten muoveista on löytynyt hometta. Muovisilla jääpakkauksilla on Yhdysvalloissa pidetty viileinä esimerkiksi lasten kouluruokia.

Hyytelöinen jää voisi korvata muovipakkausten jääkuutiot. Hyytelöjää voisi myös vähentää veden käyttöä valmisruokia valmistavissa yrityksissä.

Se voisi sopia kylmäkuljetuksiin ja helpottaa elintarvikkeiden tuottajien työtä siellä, missä tuote on pidettävä kylmänä.

Jääkuutioiden kehittelyn tulokset julkaisi Amerikan kemiallisen seuran tiedelehti Sustainable Chemistry & Engineering.

KultaKikkare
Seuraa 
Viestejä5221

wisti kirjoitti:
En oikein pysy mukana. Kyseessä näyttäisi olevan ”jääkaappi”,joka ei käytä sähköä.

Pikemminkin kylmägeelipakkaus joka pysyy muodossaan ilman pussia.

Jukka Savorinen
Seuraa 
Viestejä2245

"Polymeereissä pienet molekyylit ovat liittyneet toisiinsa kemiallisin sidoksin. Hydrogeeli on puolestaan polymeerien yksi laji, joka imee kosteutta.

Nämä ainesosat pitävät jään rakenteen kuutiona."

Kun vesi jäätyy, laajenevat vesimolekyylit holviintuvat / lukittuvat paikoilleen suhteessa toisiinsa ja kierrättävät laajenevaa työntävää voimaa keskenään siten että sitä työntyy niihin joka suunnasta suht koht saman verran.

Tässäkin on mukana holviintuminen, mutta laajenevat molekyylit muodostavat pitkiä, ikäänkuin siltamaisia rakenteita jotka ovat joustavia.

Tämän lisäksi systeemin pitää pystyä joko palauttamaan sisälleen työntyvää energiaa niin ettei se absorboidu tai sitten sen pitää antaa enerrgian työntyä itsensä läpi siten ettei sitä absorboidu siihen.

😃

Sisältö jatkuu mainoksen alla