Isoisällä kytkös lastenlasten telomeereihin.

Jos isäsi isälle oli karttunut ikää kun isäsi syntyi,  telomeerisi voivat olla pidemmät kuin muilla, raportoivat yhdysvaltalaistutkijat Pnasissa. Telomeerit suojaavat kromosomien päitä kulumiselta samaan tapaan kuin muovikapseli suojaa kengännauhoja rispaantumiselta. Telomeerit kietoutuvat niin vanhenemiseen kuin sairauksiin kuten syöpiin.

Useimmissa soluissa telomeerit lyhenevät ihmisen iän myötä, mutta siittiöissä käy päin vastoin. Tästä syystä iäkkäiden isien lapsilla on pidemmät telomeerit kuin nuorempien.

Dan Eisenberg Northwestern-yliopistosta kollegoineen tutki filippiiniläisistä monen sukupolven ajalta kerättyä aineistoa ja kävi ilmi, että isänisän ikä tämän lisääntymishetkellä vaikuttaa jälkeläisten telomeereihin monessa polvessa. Tiimi mittasi telomeerien pituutta lähes 2000 nuoren aikuisen ja heidän äitiensä verinäytteistä ja selvitti isien ja isoisien iät. Paljastui, että telomeerit kiskoivat mittaa paitsi isän ikävuosien myötä, myös sen myötä, mitä vanhempi isän isä oli ollut isän saadessa alkunsa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi lisävuosi isän iässä venytti telomeerin mittaa suurin piirtein saman verran kuin se typistyy keski-ikäisellä ihmisellä vuodessa. Tutkijoiden mukaan tulos vihjaa, että isyyden lykkäys myöhemmälle iälle saattaa edesauttaa jälkeläisten pitkäikäisyyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla