Nuoremmilla paperi ja näyttö toimivat yhtä hyvin. 

Vaikka kaiken ikäiset ihmiset sanovat lukevansa mieluummin kirjoja paperilta kuin näyttöruudulta, uusi tutkimus osoittaa, että varttuneemmat aikuiset lukevat helpommin tabletilta.

Saksalaistutkijat vertasivat eri-ikäisten aikuisten kirjan lukemista paperilta, lukulaitteelta ja tabletilta. Koelukijoiden silmänliikkeiden ja aivojen aktiivisuuden mittaukset osoittivat, että lukeminen sujui iäkkäiltä parhaiten, kun he käyttivät taustavalollista tablettia.

Tutkijat mittasivat katseen kohdistamisen kestoa sekä EEG:llä aivojen toimeliaisuutta lukemisen aikana. Mittaukset kertovat, kuinka kognitiivisesti kuormittavaa eri alustoilta lukeminen on.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nuorilla 21-34-vuotiailla aikuisilla mittaustulokset pysyivät samanlaisina eri alustoilla. Sitä vastoin 60-77-vuotiailta kului tabletilla vähemmän aikaa tekstiin kohdistamiseen kuin lukulaitteella tai paperilla. Myös aivosähkökäyrä vilkastui vähemmän tablettitietokoneen käytöstä kuin muista alustoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tabletissa lukemista helpottaa parempi kontrasti ja kirjainten erottuvuus, joka johtuu näytön taustavalosta, tutkijat päättelevät.

Tutkimuksen julkaisi Plos One.

Sisältö jatkuu mainoksen alla