Iän kartuessa lisääntyy tyytyväisyyden lisäksi luottavaisuus.
Iän kartuessa lisääntyy tyytyväisyyden lisäksi luottavaisuus.

Aivojen hälytyskellot eivät soi epäluotettavista kasvoista. 

Iäkkäät eivät ole yhtä herkkiä kuin nuoremmat huomaamaan epäluotettavuutta, paljastui kalifornialaisen UCLA-yliopiston tutkimuksessa.

Tutkijat jakoivat kahden osatutkimuksensa koehenkilöt nuorempien, keski-iältään 23- ja 33-vuotiaden ryhmään sekä iäkkäämpien, keskimäärin 66- ja 68-vuotiaiden ryhmään.

Ensimmäisessä kokeessa koehenkilöille esitettiin kuvia luotettavista, neutraaleista ja epäluotettavista kasvoista. Selvisi, että sekä nuoremmat että vanhemmat tunnistivat luotettavia ja neutraaleja kasvoja yhtä hyvin, mutta vanhemmat olivat taitamattomampia havaitsemaan epäluotettavia kasvoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toisen osatutkimuksen aivokuvaukset paljastivat, että iäkkäämpien aivojen aivosaaren etuosan toiminta oli vaimeampaa, kun he esittivät arvioitaan luotettavuudesta ja katselivat epäluotettavia kasvoja. Kyseinen aivoalue osallistuu riskin havaitsemiseen ja inhoreaktioiden synnyttämiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Löydökset sopivat hyvin teoriaan, jonka mukaan vanhemmat henkilöt kiinnittävät enemmän huomiota myönteiseen informaatioon kuin kielteiseen ja muistavatkin positiiviset seikat paremmin. Tämä myönteisyystaipumus lisää iäkkäiden tyytyväisyyttä elämäänsä, mutta se myös altistaa heidät huijauksille ja hyväksikäytölle.

Tutkimuksen julkaisi PNAS.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla