Grafeenin toinen löytäjä Konstantin Novoselov (vas.) esitteli grafeenilamppua Manchesterin grafeeni-instituutissa poliitikoille. Kuva: <span class="photographer">University of Manchester</span>
Grafeenin toinen löytäjä Konstantin Novoselov (vas.) esitteli grafeenilamppua Manchesterin grafeeni-instituutissa poliitikoille. Kuva: University of Manchester

Grafeeni johtaa sähköä hyvin. Ennen pitkää se alentaa led-lamppujen hintaa.

Ihmeaineeksi sanottua grafeeni tulee osaksi tavallisia kodin lamppuja. Grafeenilamppua myydään Britanniassa kaupoissa jo tänä vuonna.

Käytännössä se on led-lamppu, jonka tiettyjä osia on päällystetty grafeenilla. Tutkijoiden mukaan grafeeni voi vähentää lampun energiankulutusta yli kymmenen prosenttia.

Grafeeni johtaa sähköä hyvin. Ennen pitkää se alentaa led-lamppujen hintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lamppu kehitettiin Manchesterin yliopistossa Britanniassa, jossa myös itse grafeeni löytyi vuonna 2004. Se piileskeli tavallisessa hiilessä. Löytäjät, Venäjällä syntyneet Andre Geim and Konstantin Novoselov, saivat löydöstä fysiikan Nobelin vuonna 2010.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Grafeenia kehitteli lamppuun kanadalainen yhtiö Graphene Lighting. Yksi sen johtajista on professori Colin Bailey, joka on professori Manchesterin yliopistossa.

”Odotamme, että grafeenilamppu myös kestää pitempään”, Bailey kertoi brittimedialle.

Yhden atomin paksuinen hiilikerros, grafeeni, lupaa useita sovelluksia. Niitä on aina kantavista rakenteista sähkönjohtoon ja tietokoneen osiksi.

Yksi grafeenin lupausten syy on se, että se on kestävää ja yhtyy helposti monien aineiden kanssa. Toistaiseksi grafeenia on vaikea valmistaa suurissa erissä.

Manchesterissa avattiin maaliskuun lopulla Britannian kansallinen grafeeni-instituutti, jonka avajaisissa grafeenilamppu syttyi.

Britannian hallitus sijoitti instituuttin 38 miljoonaa puntaa eli yli 50 miljoonaa euroa.

EU myönsi grafeenin tutkimiseen vuonna 2013 yli miljardi euroa. Rahoja jakaa yli 140 tutkimusyksikölle johtokunta, jossa on Chalmersin yliopistossa Göteborgissa työskentelevä suomalainen fyysikko Jari Kinaret.

Sisältö jatkuu mainoksen alla