Osa nykykoirien välisistä eroista voi periytyä jo jääkaudelta. Kuva: Shutterstock
Osa nykykoirien välisistä eroista voi periytyä jo jääkaudelta. Kuva: Shutterstock

Kaikki nykyiset koirat periytyvät hyvin pienestä joukosta jo kadonneita susia.

Geneettinen analyysi 27 muinaisen koiran jäänteistä eri puolilta maailmaa paljasti, että koirat muodostivat ainakin viisi toisistaan eriytynyttä populaatiota jo pian jääkauden jälkeen. Se tapahtui siis yli 9 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Vaikka kaikki koirat jakoivat yhteisen kantaisät, populaatiot eriytyivät omiksi ryhmikseen, kun ne levisivät ihmisten mukana ympäri pohjoista pallonpuoliskoa.

Tästä voidaan päätellä, että ihminen ja koira elivät yhdessä jo yli 11 000 vuotta sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Brittiläisen Francis Crick- tutkimuslaitoksen johtamassa tutkimuksessa oli mukana useita yliopistoja ja arkeologeja yli kymmenestä maasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Science.

Seuraavien vuosituhansien aikana nämä koirapopulaatiot kulkeutuivat ihmisten liikkeiden mukana ympäri maapallolla.

Ajoittain ne myös sekoittuivat keskenään. Silti jäänteitä vanhoista populaatiosta näkyy yhä Amerikkojen, Aasian ja Afrikan ja Tyynenmeren koirapopulaatiossa.

”Osa kadulla kävelevien koirien välisistä eroista voi siis periytyä jo jääkaudelta”, toteaa tutkimusryhmän johtaja Pontus Skoglund Francis Crick- tutkimuslaitoksen tiedotteessa.

Vaikka suurin osa koirien muuttoliikkeistä edellisten 10 000 vuoden aikana vastaa ihmisten muuttoliikkeitä, on näillä myös eroja.

Yksi ilmeisimmistä koskee Euroopan koirakantoja. Euroopan koirat kuuluivat 11 000 vuotta sitten kahteen, toisistaan erilliseen populaatioon. Niistä toinen tuli Siperiasta ja toinen Lähi-idästä.

Noin 5 000 vuotta sitten pronssikauden alkuaikoina kuitenkin molemmat syrjäytti kolmas, nopeasti levinnyt koirapopulaatio.

Syytä tälle ei tiedetä, eikä aikakauden ihmisissä ole havaittavissa samanlaista muutosta.

Analyysi paljasti myös, että kaikki nykyiset koirat periytyvät hyvin pienestä joukosta, mahdollisesti jopa muutamasta yksilöstä kadonnutta susirotua.

Ei tiedetä, koska ensimmäiset koirat ja ihmiset aloittivat yhteiselonsa.

Sen siis täytyi tapahtua jo hyvän aikaa ennen jääkauden loppumista seuranneita erillisiä koirapopulaatiota.

Yleisimmän teorian mukaan koirien esi-isät etsiytyivät kivikauden ihmisten seuraan ruuan toivossa ja ihmiset huomasivat koirien käyttökelpoisuuden metsästyksessä ja vahtikoirina.

Ei tiedetä, missä tämä tapahtui, eikä se välttämättä ole selvitettävissä geneettisellä analyysilla, Skoglund kommentoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Ihmisen ja koiran yhteiselo on joka tapauksessa paljon vanhempaa perua kuin minkään muun kotieläimen kesyttäminen.

Käyttäjä24411
Seuraa 
Viestejä5

haluaisin tarkentaa omaa maailmankuvaani, jossa tieto ei jyllää. N.25.000 vuoden välein aurinko sinkoaa kiinteätä skeidaa avaruuteen, jonka kiinteän aineen elementtiä akateeminen maailma ei hyväksy. Sen pitäisi olla vaan säteilyä, ja  voi olla, koska niin tai näin, niin vaikutukset maapallolle on apokalyptiset. Sivilisaation tuho tapahtuu metronomin tarkkuudella n.25.000 vuoden periodilla. Manneralusta liikahtaa, ja  alkuperäiskansat muistavat satoja metrejä korkeita tulva-aaltoja. Tätä pystytään analysoimaan jääkairauksilla.Kun edellisen kerran pohjoisnapa heilahti 50 astetta, niin siitä on vaille enää 30-50 vuotta. Uskon, että ihminen on elänyt koiran kanssa vähintään 50.000 vuotta. (huomioin edellisen apokalyptin + sitä edeltävät 25.000 vuotta). Mutta mikään ei niin ihmeellistä kuin totuus. Ihmiskunnan pitäisi saada tietää esim. mitä lymyää gizan aukean alla, kun sisäänkäyntejä on kymmenittäin, ja "mikään ei johda mihinkään", sanoo pääegyptologi Hawashi. Tottakai pääsy on kielletty, sfinksin ikä on määritelty 2500 ekr, mutta vesirainoista päätellen se on n. 4-5.000 vuotta vanhempi.

Ertsu
Seuraa 
Viestejä7975

Ennenwanhaan, kun ihmiset keksivät maanviljelyn vuonna 9000 eaa, niin tärkein kotieläin oli kissa. Hiiret tuhosivat viljavarastoja syömällä ja paskomalla. Onneksi hiirien perässä tulivat kissat, jotka pitivät hiirikantaa kurissa. Ihmiset ystävystyivät kissojen kanssa hyvin nopeasti. Illan hämärtyessä hiiret lähtevät koloistaan etsimään ravintoa itselleen. Samoihin aikoihin kissat lähtevät etsimään omaa ravintoaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla