Tutkijat valmistivat kokeellisesti lämpökäsitellystä silkreetistä työkaluja. Kuva: Science/AAAS
Tutkijat valmistivat kokeellisesti lämpökäsitellystä silkreetistä työkaluja. Kuva: Science/AAAS

Esi-isämme hallitsivat materiaalien lämpökäsittelyn kymmeniä tuhansia vuosia sitten.

Samaan aikaan kun ihmiset alkoivat valmistaa muun muassa koruja, he valjastivat tulen apurikseen, raportoi kansainvälinen tutkijaryhmä.

Aiempien todisteiden perusteella ihminen alkoi hyödyntää monenlaisia materiaaleja noin 75000 vuotta sitten Afrikassa. Nyt Kyle Brown Cape Townin yliopistosta kollegoineen osoitti, että esivanhempamme käyttivät tuolloin järjestelmällisesti myös tulta raaka-aineiden parantamiseksi ja kivityökalujensa laadun kohentamiseksi.

Asia selvisi, kun tutkijat keräilivät piipitoisesta silkreetti-mineraalista valmistettujen työkalujen jäännöksiä Etelä-Afrikan muinaisilta asuinalueilta ja analysoivat niitä useiden eri menetelmien avulla. Paljastui, että kiviainesta oli tarkoituksella muunnettu kuumentamalla.

Tulokset viittaavat siihen, että materiaalien lämpökäsittelyä harrastettiin jo niinkin varhain kuin 164000 vuotta sitten, ja 72000 vuotta sitten se oli jo vallitseva käytäntö kivityökalujen valmistuksessa.

Tutkijoiden mukaan lämpökäsittelytekniikka vaatii kehittyneitä kognitiivisia kykyjä - eli se on osoitus monimutkaisesta ajattelusta.

Tutkimuksen julkaisi Science.