Tutkimus tehtiin ennustamalla baseballin Major Leaguen tuloksia. (Kuva: SD Dirk, Wikimedia Commons, Creative Commons -lisensoitu)
Tutkimus tehtiin ennustamalla baseballin Major Leaguen tuloksia. (Kuva: SD Dirk, Wikimedia Commons, Creative Commons -lisensoitu)

Pätee urheilutuloksiin ja muuhunkin, tutkijat arvelevat.

Urheilutulosten ennustamista kannattaa opetella keskivertotuloksista, ei todellisista, raportoivat kokeittensa perusteella brittiläiset ja kanadalaiset tutkijat arvostetussa Pnas-lehdessä. Syöttämällä todennököisiä tuloksia muistiinsa koehenkilöt oppivat ennustamaan uusia tosimaailman tuloksia lähes yhtä hyvin kuin tilastollinen tietokoneohjelma. Sama pätee vaikkapa diagnoosien tekemiseen röntgenkuvista tai osakekurssien ennustamiseen, tutkijat uskovat.

Esimerkiksi baseball-liigan tuloksia ennustava tietokoneohjelma hyödyntää koneen muistamaa isoa valikoimaa aiempia tuloksia, joista se laskee, miten tulevaisuudessa todennäköisimmin käy. Sen sijaan ihmisellä on tapana luottaa päällimmäisiin muistikuviinsa, jotka eivät välttämättä kerro tilastollista todennäköisyyttä. Ihminen on saattanut esimerkiksi nähdä joukkueen A voittavan joukkueen B, muistaa tämän ja perustaa ennusteensa siihen, vaikka B olisi tilaston valossa todennäköisempi voittaja.

Kognitiotutkija Bradley Love ja kollegat University College Londonista ja Montrealin yliopistosta päättivät selvittää, voiko ihmiset opettaa tietokoneen tavoille. Koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään, joista toiselle näytettiin Yhdysvaltain Major Leaguen todellisia baseball-tuloksia ja toiselle tuloksia muunnettuina niin, että tilastollisesti parempi joukkue aina voitti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valikoituja tuloksia nähnyt ryhmä ennusti tulevia tuloksia selvästi paremmin kuin todellisiin tuloksiin perehtynyt ryhmä ja pääsi lähelle tietokoneen ennustusohjelman tasoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Love ja työtoverit suosittelevat, että tulos otettaisiin opiksi kaikilla aloilla, missä tilastolliset todennäköisyydet auttavat ennustamista. Niin lääkäreiden, meklarien kuin meteorologien kannattaisi ennustamista varten perehtyä ennemmin todennäköisimpiin tilanteisiin kuin todellisiin. Näin heidän muistiinsa kertyisi ennustamisen kannalta hyödyllisin aineisto. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla