Sian sydän siirrettiin miespotilaalle Marylandin yliopiston sairaalassa. Leikkaus kesti kahdeksan tuntia. Kuva: UNIVERSITY OF MARYLAND
Sian sydän siirrettiin miespotilaalle Marylandin yliopiston sairaalassa. Leikkaus kesti kahdeksan tuntia. Kuva: UNIVERSITY OF MARYLAND

Kokeellinen siirto tehtiin Yhdysvalloissa. 57-vuotias potilas toipuu parhaillaan.

Yhdysvalloissa on siirretty ihmiselle ensimmäistä kertaa sian sydän. Potilas toipuu historiallisesta leikkauksesta, joka tehtiin perjantaina Marylandin yliopiston sairaalassa Baltimoressa.

Kahdeksan tuntia kestäneessä operaatiossa eläimen sydän alkoi sykkiä miehen rinnassa odotetusti. Potilas hengittää jo omin avuin. Hän on silti yhä kiinni verenkiertoa tukevassa laitteessa.

”Tämä on todellakin läpimurto ja antaa toivoa potilaille, jotka tulevaisuudessa voivat pelastua tämän ansiosta”, sanoo kirurgi Robert Montgomery USA Today -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Montgomeryn ryhmä New Yorkissa teki pohjatyön, jonka ansiosta sydämen siirto oli mahdollista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Syksyllä he onnistuivat koemielessä siirtämään geenimuunnellun sian munuaisen aivokuolleelle potilaalle.

Koe osoitti, että kun tiettyjä sian geenejä muokataan, potilaan elimistö ei hylji siirrettä.

Sian elimistö on riittävän lähellä ihmistä, jotta sen elimiä voitaisiin hyödyntää ihmisellä. Sian kudoksia on jo käytetty esimerkiksi ihmisen sydämen läppävikojen korjaamiseen.

Muuntogeeniseltä ja varta vasten tarkoitukseen kasvatetulta vuoden ikäiseltä sialta otettiin sydän, joka nyt sykkii 57-vuotiaan yhdysvaltalaisen Dave Bennettin rinnassa.

Sialta muokattiin kymmentä geeniä, joiden avulla sydämen pitäisi sopia ihmisen elimistöön ilman hylkimisreaktiota. Sian sydämen kasvua oli myös rajoitettu, jotta se sopisi ihmiselle.

Kokeellinen operaatio oli Bennettille viimeinen oljenkorsi. Hän ei kelvannut potilashistoriansa takia elinsiirtolistalle.

Ilman siirrettä Bennett olisi kuollut. Kirurgi Bartley Griffith ehdotti potilaalle poikkeuksellista siirtoa.

”Emme voi siirtää sinulle ihmisen sydäntä, mutta voimme kokeilla sian sydäntä. Sellaista ei ole tehty koskaan aiemmin”, Griffith kertoo potilaan kohtaamisesta New York Timesissa.

Bennettin uusi sydän on otettu Revivicor-yhtiön kasvattamalta muuntogeeniseltä sialta. Vuoden ikäinen sika kasvatettiin ja räätälöitiin geneettisesti elinsiirtokokeisiin.

Ensinnäkin sialta muokattiin kolmea geeniä, jotka normaalisti estäisivät elimen soveltuvuuden ihmiselle. Yksi näistä geeneistä tuottaa sokerimolekyyliä, jota ihmisen elimistö hylkii. Nämä geenit sammutettiin.

Sitten sian perimään räätälöitiin kuusi ihmiseltä otettua geeniä. Ne taas edistävät sian sydämen sopeutumista ihmiseen.

Lopuksi sammutettiin eräs kasvua säätelevä geeni. Sika jäi tarkoituksella alamittaiseksi normaaliin lajitoveriinsa verrattuna. Muokkauksen ansiosta sen sydämen kasvu pysähtyi.

Aiemmissa, paviaaneilla tehdyissä kokeissa on käynyt niin, että sian sydän on jatkanut kasvuaan paviaanin rinnassa siirron jälkeen, mikä ei käy laatuun.

Leikkauksessa potilaalle annettiin myös uutta immuunijärjestelmää hillitsevää lääkettä.

”Viime vuosikymmenen aikana olemme edistyneet yhdellä geenillä muokatusta siasta kahteen, viiteen, lopulta kymmeneen geeniin”, sanoo Revivicorin tiedejohtaja David Ayares USA Todayssa.

Munuaissiirteitä varten saattaa riittää yhden geenin muokkaus. Yhtiö kaavailee myös keuhkosiirteitä. Ne voivat olla monimutkaisempia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla