Kaikki valmista ”teleportaatioon”, vaikka toiselle puolelle maailmaa. Kuva: <span class="photographer">Human Media Lab</span>
Kaikki valmista ”teleportaatioon”, vaikka toiselle puolelle maailmaa. Kuva: Human Media Lab

TeleHuman 2:n kamerat voivat mullistaa videokokoukset.

Kättelet neuvottelussa. Käsi on digitaalinen, mutta ihmisen hahmo tuntuu muuten aika elävältä. Toinen kättelijä saattaa silti olla tuhansien kilometrien päässä.

Tämä on pian mahdollista. Queen’sin yliopisto Kanadassa on esitellyt ”hologrammimaisen” sylinterin, jolla voi siirtää ihmisen kuvan toiseen paikkaan oikeankokoisena.

Digitaalinen hahmo tekee toisessa päässä lähes reaaliajassa samat liikkeet kuin hänen elävä mallinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Teleläsnäolo toteutuu usean projektorin avulla. Videokokoukseen osallistuja astuu sylinterimäiseen tilaan, jota useat projektorit ympäröivät, kuvailee laitetta mediatutkija Roel Vertegaal. Hän on ihmisen ja tietokoneen välisen vuorovaikutuksen professori Queen’sin yliopistossa Kanadassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vertegaalin ryhmä kuvaa kohteen eri kulmista kuin viipaleina, ja sitten kuva on valmis lähetettäväksi. Toisessa päässä ihmisen ympäri voi kävellä ja sitä voi katsella eri vinkkeleistä.

Tämä on perinteisen hologrammin ominaisuus. Se toimii hieman eri tavalla eli lasereilla. Oikeita hologrammeja on tehtykin, mutta hyvin pieninä.

Mediatutkijat kutsuvat tätä hologrammin kaltaisia hahmoja tuottavaa laitetta nimellä TeleHuman 2. He uskovat, että kolmiulotteinen hahmo elävöittää ennen pitkää videokokouksia. Ihmiset näet tuntevat sen avulla, että he ovat samassa tilassa.

Vertegaal esitteli alkuviikosta TeleHuman 2:n ja siitä tehdyn tutkimuksen suurelle yleisölle ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutuksen huippukonferenssissa Montrealissa Kanadassa.

TeleHuman 2 kuvaa kohteensa noin asteen välein eri kulmista, myös ylhäältä. Se ei ole varsinainen hologrammi, joka luodaan lasereiden avulla, kertoo verkkolehti Science Daily.

Tunnetuin esimerkki tällaisesta hologrammista on tv-sarjasta ja elokuvista tuttu Star Trekin ”holodeck”. Se on täysin kuvitteellinen laite, mutta Vertegaalin laite on aito.

Tähän mennessä ihmisen hahmoja on siirretty projektoreilla vasta huoneesta toiseen. Mikään ei kuitenkaan estä sitä, että samaa dataa siirrettään verkkoa pitkin vaikka toiselle puolelle maapalloa.

Käyttäjä ei tarvitse neuvonpitoon mitään apuvälineitä kuten kypärää, virtuaalilaseja tai 3d-laseja.

”Kasvotusten siirtyy paljon tietoa, joka ei ole sanallista”, perustelee keksintöä Vertegaal, joka johtaa Queen'sin yliopiston Media Labia.

”Tätä tietoa menetetään tavallisessa keskustelussa verkossa, vaikka käytössä olisi kameroita. Käyttäjä kaipaa eleitä, ilmeitä ja katseyhteyttä. Ne tuovat tapaamiseen vivahteita, tunteita ja empatiaa.”

Telekokoukset voivat muuttua, koska neuvottelija erottaa katseen ja siksi yhteys tuntuu aidommalta. Myös vuoropuhelu onnistuu helpommin, koska osallistuja tietää, milloin on hänen vuoronsa puhua.

”TeleHuman 2 voi tarjota näitä puuttuvia osia etäneuvotteluihin. Samaa tasoa ei saavuteta millään Skype-yhteydellä tai muulla näköpuhelimen yhteydellä”, sanoo Vertegaal.

Vertegaal valmisti ryhmineen ensimmäisen TeleHuman-kokouksen jo vuonna 2012. Tuolloin laite salli vain yhden katsojan nähdä ”hologrammin”, joka oli jo silloin kokonainen ihminen.

Kokeissa Vertegaal kuvasi kolmiulotteista hahmoa eri kulmista kamerajalustan avulla. Sitä liikutti robotti.

Käyttäjät arvioivat ja vertasivat aitoa esiintyjää ja hänen hologrammiaan. Samalla he arvioivat, kuinka läsnä olevalta ihmisen kolmiulotteinen hahmo tuntui. He eivät löytäneet ratkaisevia eroja.

Vertegaal etsii nyt muitakin sovelluksia.

”Kuvittele festivaalia ja esiintyjiä, jotka soittavat eri puolilla maailmaa, mutta esiintyvät yhdessä tilassa kolmiulotteisina.”

Monet ovat pitäneet täydellisenä kolmiulotteisena kuvana esimerkiksi rap-artisti Tupac Shakurin esiintymistä Coachellan musiikkifestivaaleilla Kaliforniassa vuonna 2012.

Edesmenneen Tupacin kuva lavalla ei kuitenkaan Vertegaalin mukaan ollut hologrammi vaan kaksiulotteinen video, joka heijastettiin lasilevylle.

o_turunen
Seuraa 
Viestejä14900

Hahhaahhaa. Star Wars ekassa tai oikeastaan osassa IV tuo näytettiin jo kauan sitten ihan oikeasti.

Korant: Oikea fysiikka on oikeampaa kuin sinun klassinen mekaniikkasi. Jos olet eri mieltä kanssani olet ilman muuta väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla